2016. április 28. 14:16 - Anatole, a porondmester

LCG vagy CCG? - meg minden egyéb

Egészen kicsi gyerekkorom óta nagy fanja vagyok a kártyajátékoknak… mármint az ilyen szerepjátékosabb jellegűeknek. A römi szabályait meg elfelejtem szinte azután, hogy játszottam, azok a fajta játékok valahogy nem maradnak meg. Még mindig emlékszem viszont a jó öreg Master Crok kártyajátékra. (Valakinek megvan még?)
Idősebb koromra sem változott sokat a dolog, csak tapasztaltabb lettem, és több mindent kipróbáltam online, offline és asztali verzióban is.
007.jpg

A gyűjtögetős kártyajátékoknak (CCG) egészen jól ment a sora, bár az utóbbi időben az asztali változatuk erősen hanyatlásnak indult. Többen bedobták a törölközőt vagy a formátumukat megváltoztatták. A Vampire: the Eternal Struggle sajnos az előbbi kategóriába tartozik, míg a Legend of the Five Rings kártyás változata az utóbbiba. A CCG egyetlen stabil zászlóshajója a Magic: The Gathering, ami már évek óta töretlen sikernek örvend. Online változatban most a Hearthstone betonozta be magát a stílusba és erősíti meg a hullámzó játékbázist.

Ezzel szemben egyre jobban terjed az élő kártyajáték (LCG), melyet a Fantasy Flight Games terjeszt lelkesen. A stílus lényege, hogy kikerüli a véletlenszerűséget, és fixen meghatározott lapkészletet tartalmaz egy-egy kiegészítő. Így nem fog senkit sem meglepetés érni, hogy vajon milyen lapokat bont ki. Emellett pedig sokkal több kártyát tartalmaz maga a kiegészítő. Itt is találkozhatunk ismert és nagy nevekkel, így Call of Cthulhu, Lord of the Rings, Game of Thrones, Star Wars vagy Android: Netrunner és Warhammer 40000.
ffg.pngManapság egyre erősebb átjárás tapasztalható a két stílus kedvelői között, bár ebben a kényszer is erősen közrejátszik. Ennek ellenére a régi vonalas játékosok még mindig furcsán és kétkedve néznek a másik félre, és érvelnek szorgosan, hogy mi is a gond, és mi nem tetszik a túloldalon.

Azt hiszem, hogy mindkét játékstílusnál kijelenthető, hogy a legnagyobb előnye egyben a legnagyobb hátránya is.
A CCG-ben ugye megveszünk egy alappaklit, majd azt tudjuk boosternek nevezett kis kiegészítőkkel javítani, amely egy nagyobb lapkészletből tartalmaz véletlenszerű kártyákat. Ennek tagadhatatlan előnye, hogy nagyon izgalmas tud lenni, hiszen mindig felpörög az emberben az adrenalin, vajon mit bont? Lesz-e benne valami erős és keresett lap? Gyakorta pedig előjön a „Na jó, veszek még egyet, bontok még egyet!” érzés. Kellemes pillanatokat tud okozni (vagy épp nagy bosszúságokat), és fel tudja villanyozni az embert, ha olyan lapot talál, amelyre már régóta vágyott.
Ezzel szemben a hátránya is ugyanebből fakad. Akinek több pénze van, az több boostert tud venni, nagyobb eséllyel bontja a keresett, top lapokat, a chase rare kártyák pedig sokat érnek. Esetleg megveszik az ilyen játékosok egyenként azokat a néha horribilis áron vesztegetett kártyákat. Előfordulhatnak olyanok, amik több ezer dollárt!!! kóstálnak. Ha pedig Fortuna asszonyságnak épp trollkodni van kedve, akkor az is megeshet, hogy nem jó frakció lapjait kapod, vagy éppen Hearthstone-ban a 32 kibontott Whispers of the Old Gods kiegben nem lesz egy legendás lap sem. Rosszabb esetben pedig már meglévő és nem túl erős kártyából kapsz még egy valaggal (lásd: Angry Chicken x 125). Ilyenkor persze kissé elkap az ideg. Megfogadod, hogy hagyod az egészet a csudába, de aztán csak rácsábulsz egy újabb bontásra.
epicpix.jpg

("Tanítsátok meg a gyerekeiteket Magicet játszani és sosem lesz pénzük drogokra.")

Ezzel szemben az LCG fix és hajthatatlan. Itt egy core setnek nevezett „alappaklival” indulunk, ami általában elegendő két embernek a játékra, és ez bővíthető különféle pakkokkal és deluxe kiadásokkal. Ezek a kiegészítők alapvetően drágábbak, mint egy CCG booster, de több lapot is tartalmaznak, de azokat kötötten. Tehát itt nem ér minket meglepetés, mindig ugyanazok a kártyák lesznek. Nagy előnye, hogy így célzottan lehet bővíteni a paklinkat, és a minket nem érdeklő kiegészítőket szimplán csak átugorjuk. Nincsenek olyan túltápolt lapok, amelyhez ne lenne hozzáférés, és így bár „értéktelenebbnek” hathatnak a kártyák, de kiküszöböli azt, ami egy zöldfülű játékost eltántoríthat egy-egy CCG-től. Ültem már le olyan pakli ellen játszani a kis kezdő készletemmel, ami tele volt drága és erős lapokkal. Bokszzsáknak jó voltam. Versenyekről pedig inkább ne is beszéljünk. LCG-nél ezzel szemben magára a játékra nagyobb hangsúly helyeződik így, mert a tudás és az ugyanabból a lapkészletből összeválogatott egyéni stratégia és mechanika az, ami igazán számít. Itt már nem jön elő az, hogy nekem nem lehet olyan lapom, ezért majdhogynem esélytelen vagyok.
Hátránya éppen ebből a kiszámíthatóságból fakad. Nem lesz az emberben az a gyermeki izgalom, amiért a CCG kedvelői úgy odavannak. Teljes mértékben tisztában van az ember azzal, hogy a pénzéért mit kap. Se többet, se kevesebbet. Emellett az LCG még felfutó ágban van kis hazánkban, így nincs akkora híre, és talán játékosbázisa sem, mint mondjuk a Magicnek. Szintén hátulütő lehet - bár ez opcionális -, hogy a nagyobb pakkok és a deluxe dobozok több pénzbe kerülnek, mint egyszeri beruházások a kis lapszámú és kompaktabb boosterekkel szemben.
hauntedgamecafe.pngEzeken felül akadnak az egész ipart érintő kérdések és problémák. Szerintem nem meglepő, hogy a vezető gondok az idő és a pénz. Sokaknak nincs ideje elmenni valahová, hogy összeüljön a haverokkal játszani pár kört, összeszervezni elegendő játékost. Ha ez még meg is oldható, akkor is ott van, hogy azért egy-egy játék szép pénzeket kóstál (nézek itt rád Magic). Nem utolsó sorban pedig az adott játék lefedettsége is kérdésessé teheti azt, de ez elsősorban hazai probléma. Ha kevesen, vagy egyáltalán nem játsszák az adott kártyajátékot, akkor sajnos nem könnyű életet lehelni belé és egy közösséget építeni rá.
Manapság már az online verziók csábítóbbá válnak, hiszen ellenfél mindig lesz, és kevesebb időt is emészt, otthonról elérhető, és az ingyenes játékokban használatos mikrotranzakciók pedig opcionálissá teszik a költekezést, illetve kisebb tőkebefektetéssel kecsegtet.

Tudom, hogy létezik még a pakliépítős kártyajáték (DBG), de mivel azon a téren nincs tapasztalatom, így azt meghagynám másnak.

Ti játszotok most valamilyen CCG-vel/LCG-vel? Hogyan látjátok a szcéna helyzetét?



(Képek: mastercrokccg.wordpress, FFG oldala és epicpix.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr508670136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tűzszalamandra 2016.06.14. 19:30:43

HKK es Magic utan HS eztem de igazabol ott nagyon nehez szinte lehetetlen felvenni a versenyt ha most kezdesz vagy kihagytal. Mivel lett kihagyasom benne es kb 10 jatszmabol 9 szer boxzsak voltam, igy HS t offoltam is.
De ratalaltam Kickstarteren egy azota futo josagra ami ccg Shadow Era nevre hallgat, es egyszeruen jo.
Kb 70-30 % a taktika es a lapok aranya szemben a HS 90-10 lap/tax aranyaval.
Boostert kb naponta tudsz ingyen bontani 15 lappal, vagy alapot venni asszem 30 lappal. Rare lapok sem viszik el egy pakli erosseget az egekbe, legutobb egy uncommon paklitol kaptam ki csufosan :o

Csak dicserni tudom, ha lesz kis idom akkor streamelek egy par leosztast bemutataskent

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2016.06.15. 15:00:49

@Tűzszalamandra: Na ránézek majd erre a Shadow Era-ra, kíváncsi vagyok. Én azt sajnálom, hogy két játék is amivel játszottam megszűnt/hiátusra került. A HS-t sajnos hajlamos vagyok megunni időről-időre, így mindig szüneteltetem.

Tűzszalamandra 2016.06.15. 21:20:38

@Anatole, a porondmester:

Megmondom oszinten HS nekem is unalmas.
Itt viszont Handbol kor elejen valasztott lapok adjak a manat,
A hosok kepessegi is nagy taktika, bar csak negy alapkaszt van, (hunter, warr, priest, es mage) de tobb faj, rengeteg varriacioval, es sok meglepetessel.

Crossplatform szoval elkiser zsebben mindenhova.
Sok otletes dolog van benne.

Egyenlore fejlesztes alatt van, igy kicsit meg lenykozpontu de talalkpztam mar artifect paklival es szetalazott, egy leny nelkul. :o

En sok potencialt latok bennr, sot van asztali verzioja is, es elvileg az offline lapokat online is mwgkapod. ( ezt meg nem teszteltem)
Jovoheten streamelek egy ismertetot rola

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2016.06.16. 10:30:37

@Tűzszalamandra: Oh, királyság, ha szólsz és gondolod, utána szívesen kiteszem a Facebook oldalra ^^. Kíváncsi vagyok!

Tűzszalamandra 2016.06.16. 18:07:54

@Anatole, a porondmester:

Hetfon pontositok, de szerda este 90% os eselyel. Mindenkepp kereslek het elejen.

Tűzszalamandra 2016.06.20. 08:01:41

@Anatole, a porondmester:
Udv.
Akkor twitch.tv n dracopocket neven holnap delutan 6 tol(18:00) tol stream,

Udv
süti beállítások módosítása