2018. szeptember 26. 11:44 - Anatole, a porondmester

Kockatörténelem

Nagyon sok szerepjátékos ismerősömön azt látom (és hát mi tagadás, néha engem is elkap a gépszíj), hogy a kockái olyanok, akár másnál a tetoválás. Először csak egy szett, aztán még pár darab, mert amúgy is kell, most akciós, ilyen még nincs, és hát [illessz be ide kedves Olvasó egy véletlenszerű kifogást]. Szóval sokaknál nincs megállás, ezt pedig a cégek kegyetlenül kihasználják.
Nézzünk most kicsit jobban mögé a szerepjátékosok legtöbbet használt kiegészítőjének, legjobb barátjának vagy legnagyobb ellenségének, a kockáknak!
4890152991_a3e083996d_b.jpg

Nem meglepő módon dobókockát vagy dobótestet már réges-rég használ az emberiség, és bizony nem csak a d6-ról beszélhetünk.
Kis segítőink története egészen régre nyúlik vissza. Nem csak jóseszközként használták, de szinte a kezdetek óta játékok kiegészítői voltak szerte a világon.
Mint mindent, a kockákat is az ókori görögök találták fel, legalábbis Szophoklész ezt állította. Még anno, Trója ostrománál egy Palamédész nevű fickó volt az, aki elég jót dobott az újonnan feltalált kockájával rászedésre, és még Odüsszeuszt is meggyőzte, hogy vegyen részt a háborúban.
Ezzel szemben Hérodotosz Atys királynak tulajdonítja a felfedezést.
Aztán jött a régészet, és fény derült arra, hogy Szophoklész még csak a karaktergenerálásnál sem járt, amikor már a suméroknál és Egyiptomban csörögtek a kockák.

A legelső fennmaradt hieroglif bizonyítékok a Senet nevű játék tartozékairól, melyek lényegében érmék voltak, hogy segítsék a véletlenszerűséget a játékban. Mindez Kr.e. 3100-ból.

Kr.e. 3000-ből maradt vissza az első tényleges dobótest és egy táblás játék pár tartozéka, mégpedig Törökországból. Szintén ekkortájt készített játék kiegészítők maradtak fenn Mexikóból, a Tlacuachero ásatásnál.
Kis addendum ahhoz a földrészhez is.
A kolonizálás előtti Amerikában a „kockák” nagyrészt kétoldalúak voltak csak, de itt is millió féle anyagból készültek, akár magvakból is. A d6-ot már európaiak hozták be a kontinensre a későbbiekben. Mivel teljesen kiegyensúlyozott dobótest csak a reneszánsz óta létezik, így elég furcsa volt, hogy szerencsejátékra is használták. Warren DeBoer archeológus szerint éppen ezért a korai Amerikában a szerencse mellett a játékosok számára fontos volt, hogy olyan képességekre is szert tegyenek, amellyel a megfelelő eredményt tudják kidobni.

Kr.e. 2600 környékéről származhatnak az első d4-ek, melyeket megtaláltak, és egy sumér játék, az Ur Királyi Játéka tartozékai voltak.
(Konteó! Lehet a d4-ek inspirálták a Gízai piramisokat? Kis módosítás és meg is van! Dun dun duuuun!)
an00032583_001_l.jpg
Kr.e. 2000 környékéről pedig már vannak egyiptomi sírokból származó dobókockák is.
Kis érdekesség, hogy a legrégebbi forma a klasszikus d6 mellett a d4 volt, illetve a számozott pörgettyűk.

Ugrunk Kr.e. 1333-ra, Tutanhamon sírja. Állati csontokból faragott kockák, gyakori volt a bokacsont. Több helyen a világon még ma is használnak csontkockát az az igazi hardcore arcok.

Emlékeztek, hogy azzal kezdtem, miszerint a görögök találták fel a dobókockát?
Kr.e. 1188. Ekkor történhetett.

Kr.e. 900-ból származik a tuscaniai kocka, melyet Róma közelében találtak. Ennek az etruszk maradványnak az igazi érdekessége, hogy az első olyan fennmaradt dobótest, mely számozva van (etruszk nyelven persze).

Az egyetlen ázsiai lelet – amelyről olvastam – az Kínából származik, Kr.e. 600 környékére datálják, és egy d6-ről beszélünk.

Az első rendes, írásos feljegyzés a kockákról egy szanszkrit nyelven írt eposzban van, mégpedig a Mahábharátában, melyet Kr.e. 400 környékén jegyeztek le. Mondjuk ebbe pont bele is fért bőven, hiszen százezer versszakával a világirodalom leghosszabb alkotása, nyolcszor hosszabb, mint az Iliász és az Odüsszeia együttvéve.Joggal mondhatjuk tán, hogy a leghosszabb kampánybeszámoló valaha.

Már a ptolemaioszi Egyiptomban vagyunk, amikor is Kr.e. 300 környékéről felbukkan az ismert világ és történelem első húszoldalúja. A lelet meglepően jó állapotban került elő, és pár görög betű tisztán kivehető rajta. Hogy milyen játékhoz készítettek azt nem tudni, lehet Pyramids&Phoenixes-t toltak.
cnet.jpg
Még mindig a Ptolemaida-dinasztia korszakából, szintén Egyiptomból, valamikor Kr.e. 150 környékéről találtak egy d12-t is. Itt szintén görög betűkkel voltak jelölve az oldalak.

Mit adtak nekünk a rómaiak? Kr.u. 100 környékéről származik egy másik elég híres lelet. Egy d20-ról van szó, melyet 2003-ban egy kellemes 17, 925 dollárért árvereztek el. A dobótestről még annyit, hogy meglepően jó állapotban van, annak ellenére is, hogy üvegből készült, és se nem arab, se nem római nyelvű, ismeretlen jelöléseket használ. Az eredeti tulaj édesapja vette még a kockát Egyiptomban, az 1920-as években. Ezen infók alapján még egy jó Chtulhu sztori is kikerekedhetne belőle.
d20.jpg
Természetesen a vikingek mellett sem megyünk el észrevétlenül. 1000 környékéről származik egy d6, melyet arrafelé találtak, ráadásul ez is pöttyözött.

Furcsa mód – ismereteink szerint – először 1600-ban kerül sor a kockák matematikai analízisére Galileo és Girolamo Cardano által. Valószínűségszámítás és ilyenek. Bölcsész vagyok, szóval ugorjunk.

Ezek után, főleg az ipari forradalom környékétől meg jelentősen felgyorsulnak az események.

1888-ból származik az első, pókerhez készült d8.

Egészen 1906-ig kellett várni, hogy az Egyesül Államokban szabadalmaztassák a d10-et.

A legrégebbi d20 pedig 1950-ből származik, melyet a Tokió-Shibaura cég készített, és 0-9 közt volt számozva. Manapság őket Toshiba néven ismerjük.

Ezután jön el 1974, és a Dungeons&Dragons megindul hódító útjára. A könyvek mellé persze nem árt a d20, mely szintén vásárolható tőlük.
Akkoriból még vannak igazi kuriózumok a kockagyűjtők számára, például a Crayola Dice, mely szintén a D&D égisze alatt futott, és az üres dobótestekre neked kellett felvésned a számokat!
grognardia.jpg
Utolsó megállónk pedig 1985 lesz, mikor is a d100 megszületett… már úgy értem tényleg, és nem két darab d10-zel dobtak az emberek. A monstrum rendszertani neve: zocchihedron.

Azt hiszem, hogy a fentiekből is látható, hogy szép és érdekes történelme van a kockáknak.
Látni azt, hogyan változott nem is feltétlen a forma, de a megítélés, felhasználás, megértés! Az idők során sokféle anyagot is felhasználtak elődeink. Készült dobótest magvakból, botokból, kőzetekből, üvegből, csontból, fémötvözetekből, borostyánból, porcelánból és még ki tudja miből.

Manapság pedig, hogy még egy (gyűjtőszenvedélyekkel átitatott) piac is épült rá, így újabbnál újabb dizájnok is készülnek. Fém, világítós, különféle extrém alakú dobótestek stb.
Ti hogy álltok a kockákhoz? Gyűjtitek őket? Vannak kedvenc szettek?

 

A cikk egy tájékoztató jelleggel készített gyűjtőmunka, de igyekeztem minél több forrásból utánanézni, illetve, amikor lehetőségem volt, akkor lektorált cikkeket választottam. Emellett inkább a történelmi távlatokra és a fejlődésre fókuszáltam, a wargame és szerepjáték szcénán belüli fejlődés egy egészen külön bejegyzés lenne.


Források:
https://www.britannica.com/topic/dice

https://www.wired.com/2008/06/what-version-of/

https://www.awesomedice.com/blog/253/history-of-dice-2/

https://www.cnet.com/news/ancient-d20-die-emerges-from-the-ashes-of-time/

http://savevsdragon.blogspot.com/2011/11/brief-history-of-polyhedral-dice.html

https://daily.jstor.org/the-ancient-origins-of-dice/

 

 (Képek: flickr, grognardia, wired, British museum.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr3214264223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2018.09.26. 13:14:26

Jó kimerítő cikk, hajrá csak így tovább!

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2018.10.12. 09:13:39

Grat :) . Szép cikk :) .

Mindig is imádtam a kockákat, veszett nagy gyűjtő vagyok - a magas ár miatt az extrém vagy egyedi kockák persze kimaradnak, hagyományos kockákban utazom leginkább - 2013-ban már 450 darabnál tartottam, azóta jó párszor vettem 50 vagy 100 darabos pakkokat :) .

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2018.10.15. 09:03:32

@KuraudoSutoraifu: Köszönöm!

Az igen :D A különlegeseket én is szeretem, de sose voltam gyűjtő, ellenben pár kedves ismerősömmel, akik kb. ugyanilyen számokkal dobálóznak (pun intended).
süti beállítások módosítása