2016. április 22. 17:31 - Anatole, a porondmester

Identity társasjáték bemutató és kedvcsináló

Rendhagyó módon most nem szerepjátékos bemutatót vagy kártyajátékot hoztam a hétre, hanem egy, a maga nemében egyedülálló társasjátékot, az Identity-t. Pár éve lehetőségem nyílt már kipróbálni egy kávézóban és nagyon megtetszett, nemrégiben pedig már a játéklistánkba is bekerült, mint állandó résztvevő. Mivel a múlt hétvégén is összeültünk páran játszani, és egy bloggertársam is javasolta, így gondoltam, írok róla egy keveset.
bookline.jpg

Társas-játék
Az Identity eltér a legtöbb, hagyományos értelemben vett társasjátéktól, hiszen itt nincs győztes, mindenki nyer. Senkinek sem kell lenyomnia a másikat. Nem hasonlít az ismertebb ameritrash társasokra sem. 2-6 embert bír el a játék, de a legideálisabb szám a 4 fő. Az Identity egy pszichológiai társasjáték, melynek célja, hogy fejlessze a résztvevők önismeretét, kommunikációját, érzelmi intelligenciáját, és közben jól is érezzék magukat.

A szabályok nem túl bonyolultak, mi több, igazán egyszerűek. Egyedül talán az idő az, amire jobban oda kell figyelni, hiszen könnyű átlépni a megszabott korlátot, és ez elnyújthatja a játékot. Alsóhangon olyan 2-3 óra minimum játékidőben érdemes gondolkodni.
A legfontosabb szabályok a következőek:

- Senkit se szakítsunk félbe.
- Ne kritizáljuk, bíráljuk egymást.
- Ne elemezzük a másik embert.
- Ne értelmezzük amit a másik mondott.
- Ne adjunk tanácsot, ne oktassuk ki a másikat.
- Kijelentéseink alanya az „én” legyen.
- Ne forszírozzuk, hogy valaki beszéljen, ha passzolni akar.
- Ne sajátítsuk ki a csoport  figyelmét, ne beszéljünk másról.

Szóval itt a megmondókapitány csákót célszerű otthonhagyni.
szellemlovas.jpgA 290 feladatkártya közül kell húzni azt, amilyen jelölésűre lépünk a mandala alapú játékmezőn.
-Öröm kártyák: az élet örömtelibbé tételével kapcsolatos feladatok.
-Megoldás kártyák: problémákkal és azok megoldásaival foglalkoznak.
-Lélekerő- kártyák: önfejlesztés és önbizalom növelés.
-Teremtés kártyák: saját kreatív gondolatokat és teremtést elősegítő feladatok.
-Visszajelzés kártyák: mások véleménye rólad bizonyos témákban, segítség az önmegismerésben mások által. Önképünk fejlesztése.
-Bölcsesség kártyák: Híres emberek mondásainak értelmezése a saját életedre.
sarwynblog.jpgA kártyák mindegyike tartalmaz egy feladatot, a hozzá tartozó kiegészítést és tippeket is, melyek sokat segíthetnek a későbbiekben. Mindegyik nagyon ötletes, van, hogy rajzolni is kell, vagy ugrálni a feladatok közt. Személyes véleményem, hogy ezek jól ki lettek találva, talán a Bölcsesség kártyák emelkednek már néhol coelho-i „magaslatokba”.

A játékban fellelhető 5 féle szabálykártyából mindenki kap 3-3 darabot, ezek a feladatokat tudják „manipulálni”. Több időt adhatnak, ha ez szükséges, vagy más is elmesélheti a feladathoz kapcsolódó élményeit, véleményét. Ha pedig egy kérdés nagyon nehéz, vagy csak nem szeretnénk rá válaszolni, akkor passzolni is lehet.

A dolgok szárazabbik részével végezve, végre rátérek a játékélményre.
Dr. Füzesi Györgyi, pszichológus jó munkát végzett, és egy nagyszerű társasjátékot rakott össze. A doboz egyszerre maga a játéktér is, és a szabályokat is tartalmazza. Igényesen kialakított szép, színes, cizellált kártyákat kapunk mind emellé.
Egy felelős játékmester jól jön ahhoz, hogy minden rendben menjen, mert könnyű átlépni az időkorlátot, és néha bizonyos határokat is.
Eleinte aggódtam, hogy általam kevésbé ismert emberekkel milyen lehet a játék. Beszélni kell majd magamról, a belső dolgaimról, gondolataimról. Ezen problémám viszont egészen gyorsan háttérbe került, főleg, amikor mások is ugyanúgy megosztották velem a sajátjaikat. Olyan oldaláról ismerhetőek meg így a résztvevők, amelyeket jóval ritkábban lehet látni csak, és ez önmagunkra is igaz. Kell egy bizonyos szintű komolyság és nyitottság, de fantasztikus szórakozást tud nyújtani a játék, ha vevők rá az emberek. Viszont erősen ajánlott egy nyugis, csöndes helyet keresni a társasozáshoz, mert a Nyelőke Presszóban bizonyosan furcsán néznének az emberek.
Ami számomra némiképp talán csorbítja az értékét az annyi, hogy mint pszichológia és társterületei iránt érdeklődő egyén, illetve, mint rendszeres lelki életet élő személy, a feladatok bizonyos típusa nem hozott akkora felismeréseket, mint vártam. Mindezek ellenére közelebb hoz és feltár problémákat az ember számára, és ha már tisztában is van velük, legalább újra a szeme elé kerül.
Bátran ajánlom azoknak, akiknek felkelti az érdeklődését a dolog. Leginkább barátokkal, családdal és közelebbi ismerősökkel a legjobb, de idegenekkel sem teljesen kizárt, hogy jó parti jöjjön össze.
A játék jelenleg erősen fogyóban van a piacon, így akit érdekel a dolog, annak javaslom, hogy gyorsan csapjon le az elérhető példányokra.
notudat.jpg
Ha esetleg volt már lehetőségetek kipróbálni, akkor pedig írjátok meg a véleményeteket, kíváncsi vagyok, bennetek milyen nyomot hagyott.




(Képek forrásai: bookline, szellemlovas, sarwynblog és notudat.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr728655430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása