2018. augusztus 23. 16:25 - Anatole, a porondmester

Interjú a Tavernával

avagy kik vannak a pult mögött

Nemrégiben indult hódító útjára a Taverna, mely az ország első élő, asztali szerepjátékos műsora. Buci, NoLife Dávid, Paplovag és Thanatos neve nem ismeretlen azok számára, akik rendszeresen néznek hazai streameket. A srácok úgy gondolták, hogy egy hiánypótló kezdeményezés során még többekkel megismertetik az asztali szerepjáték örömeit egy más formában.
A jelenlegi, első évadban Thanatos Dungeons&Dragons 5. kiadás alapján mesél.
Velük készítettem most interjút, melyet alább olvashattok.

36986413_217195885570424_9112023768460427264_n.jpg

1. Kezdjük az elején. Mi vezetett benneteket a Taverna elindításához?

Általános: Körülbelül 1,5 évvel ezelőtt jöhetett az ötlet, amikor Buci és Thanatos ráeszmélt, hogy felnőttek lettek, így a rengeteg munka és egyéb teendők miatt sehogy sem sikerült időt szakítani az úgy szeretett szerepjátékra. Ekkor jött, hogy mennyire jó lenne csinálni egy élő, asztali szerepjátékos műsort Twitchre. Egészen hamar sikerült NoLife Dávid és Paplovag bevonzása, akik szintén odáig voltak az ötletért, meg vissza. Természetesen nem siettük el a dolgokat, így lassan, megfontoltan és alapos felkészülést követően kezdtünk hozzá a megvalósításhoz.

2. Látszik, hogy nem idegen számotokra a hobbi. Mióta játszotok, és mik a kedvenc játékaitok?

Buci: Kisebb-nagyobb kihagyásokkal 15 éve. Még a gimnáziumban kezdetem D&D-vel és M.A.G.U.S.-sal egyaránt, de a D&D 3.0 és 3.5 volt a kedvenc, Forgotten Realms világban. Az 5E-vel azért még kell ismerkedni.

Paplovag: Általános iskola óta azt hiszem, 7. környéke. M.A.G.U.S. volt. Kedvenc játékom az MHW. (Monster Hunter: World – Anatole)

NoLife Dávid: Ez tök jó lenne, ha igy lenne, de ez nekem az első kalandom. Ráadásul csak ezt a játékot ismerem. Egyelőre! :)

Thanatos: Én elsőként olyan 20 évvel ezelőtt találkoztam a dologgal a M.A.G.U.S. képében. Megszámlálhatatlan mennyiségű órám ment el mind játékosként, mind kalandmesterként a különböző asztali szerepjátékokra. Minden világnak megvan a maga érdekessége, egy időben pedig kifejezetten jónak tűnt a különböző szabályrendszerekben való elmerülés (igen, ez tényleg furcsa!). Ettől még az örök kedvenc mindig a M.A.G.U.S. és a D&D, bár utóbbiban az 5. kiadást megelőzően eléggé felszínes a tudásom.


3. Nyilván nem könnyű egy ilyen volumenű és minőségű adást megcsinálni. Mi jelenti a legnagyobb nehézséget egy élő asztali szerepjátékos adásban?

Buci: Véleményem szerint a hang nagyon kritikus része az adás minőségének, ezen kívül pedig talán, hogy a streamkezelés és kameraváltások jól működjenek egymás után.

Paplovag: Elő- és utómunkák főképp.

NoLife Dávid: Az időpontot, helyszínt egyeztetni volt a legnehezebb, de mióta elindultunk (köszönhetően egyébként a sok segítségnek, amit kaptunk) nem akadtunk nagyobb nehézségbe.

Thanatos: Véleményem szerint az, hogy nem kellene interakcióba lépni a közönséggel, mert akkor kiesik a hangulatból mindenki, ám ez mégis csak egy szórakoztató műsor, ami ráadásul élő, így akarva-akaratlanul az ember próbálja a streamelések alkalmával megszokott viselkedésmódokat alkalmazni. Úgy gondolom, hogy még pár alkalom és beleszokunk az egészbe.


4. Ahogy említettétek is, a későbbiekben lesznek majd más játékok. Lehet arról tudni valamit, hogy miket terveztek majd játszani?

Általános: Az egész brand mindenkiben elindította a kreatív lavinát, így szerencsére egy darabig talán nem fogunk kifogyni az ötletekből. Számos dologtól függ, hogy mikor és mit tudunk majd megvalósítani. Egyelőre a cél, hogy a Taverna első műsora jól teljesítsen. :)


5. Manapság egyre több számítógépes/konzolos játékból lesz asztali szerepjáték is (pl. World of Warcraft, The Witcher). Ti melyikből látnátok szívesen asztali szerepjáték verziót?

Buci: Na, pont a WoW-ot nagyon szívesen kipróbálnám. Amúgy szerintem nagyon jópofa lenne egy League of Legends pen and paper főleg, hogy akkor a lore is egy kicsit kibővülne.

Paplovag: Tyű, egy jó Monster Huntert.

NoLife Dávid: Amiből szívesen látnék, abból létezik. Maximum egy Totally Accurate Battle Simulator vagy egy PUBG verzió jöhetne. Kappa.

Thanatos: Én mindig félek az ilyen kezdeményezésektől, ugyanis sokszor nem látok mást bennük, csak a pénzhajhászást. Szeretem a rendszereket, amik vannak, nem keresek másikat. Ha pedig valaki egyszer meggyőz, hogy valami nagyon jó újdonság van, amit érdemes kipróbálni, akkor nem tiltakozom.


6. Az a jó az asztali szerepjátékban, hogy mindenki megtalálhatja benne a neki tetsző részt. Mik azok az elemei a játéknak, amelyet a legjobban élveztek?

Buci: Nekem a karakteralkotás és a világok lore-ja, ismerete, akár a sok regény elolvasása (így volt ez a Forgotten Realms-szel vagy akár Dragonlance-szel is).

Paplovag: A társaságot.

NoLife Dávid: Én a roleplay részét még annyira nem művelem ügyesen, de nagyon tetszik, és szeretném is magam fejleszteni. A harcnál, a legmegfelelőbb manőverekre történő rájövéseknél is elememben vagyok. Esetleg azt emelném ki, amiben legkevésbé vagyok jó, a rejtvényfejtést! :D

Thanatos: Engem mindig az nyűgöz le a legjobban, amikor valaki kihasználja a benne rejlő találékonyságot és a karakterének képességeit, illetve személyiségét. Kalandmesterként azok a legszebb pillanatok, amikor zseniális megoldásokkal vagy szerepjátékkal rukkolnak elő a kalandozók. Játékosként meg amúgy sincsen kiemelt rész: minden percét imádom.

7. Már számos visszajelzést kaptatok, hogyan látjátok, mennyire sikerül megfogni az érdeklődő, „laikus” embereket?

Általános: Szerencsére rengeteg pozitív és biztató visszajelzést kaptunk, így mostanra megbizonyosodtunk arról, hogy van érdeklődés, és az emberek néznek is ilyen műsort. A következő feladat az lesz, hogy minél több emberhez eljusson ez a tartalom, és ne csak azokhoz, akik általában nézik a Twitchet, vagy másutt minket.

Nem mellesleg pedig fantasztikus érzés, hogy mennyien kapnak kedvet a szerepjátékhoz már most, nekünk köszönhetően. Hosszú út áll még előttünk, de egyértelműen optimisták vagyunk, és a legvégső cél, hogy hozzájáruljunk az asztali szerepjátékok hazai reneszánszához.


8. Mi volt az eddigi legpozitívabb tapasztalat, amely a Taverna kapcsán ért benneteket?

Buci: Azok a hozzászólások és kommentek, amelyek kedves szavakkal bíztatnak minket, illetve a Discord szerver ekkora aktivitása.

Paplovag: A mémek :DDD


NoLife Dávid:
Alapól az imént leírt hatás nekem a legpozitívabb, hogy egyre-másra hallom az emberektől, hogy "Ú, ez ilyen jó is tud lenni? Játszani kellene!". Egyébként, meg amikor kapunk 1-2 fan artot, vagy mémet, az is hatalmas jó érzés. :)

Thanatos: Nekem az, hogy volt legalább 1 ember rajtunk kívül, akit ez érdekelt, és aki ezt élvezte. :D Az pedig valami őrületesen jó dolog, hogy épül egy közösség a Tavernához, illetve egyre több helyről jönnek dicséretek és bíztatások.

39755143_252340708722608_4556827595156488192_o.jpg

9. Mennyire követitek nyomon a magyar szerepjátékos eseményeket és szcénát, és mi a véleményetek róla?

Buci: Amíg aktívan szerepjátszottam régen, folyamatosan tisztában voltam az eseményekkel, versenyekkel. Anno nagy Rejtett uradalom fan voltam, és találkozóktól kezdve napi szintű fórumozásig minden érdekelt. Azóta sajnos kevés idő volt ezzel foglalkozni, de majd most.

Paplovag: Semennyire.

NoLife Dávid: Én eddig minimálisan követtem csak, ezért nem is nagyon lenne helyénvaló véleményt formálnom.

Thanatos: Én sajnos ebből teljesen kimaradtam. Ha kellett, tudtam találni embereket, régen fórumos szerepjátékokon és egyéb helyeken szintén érintkeztem másokkal, de nem követem a hazai eseményeket. Ez most biztosan meg fog változni, hiszen már nem csak magamnak szerepjátszom. :)


10. Mik a távlati terveitek és céljaitok a Tavernával?

Buci: Távlati célok és tervek közül számos van már a fejekben, fejlesztés, bővítés, egyéb tartalmak, de lehet, most maradok ilyen titokzatos, és inkább a meglepetés erejére bízom majd, hogy miket fogunk csinálni.

Paplovag: A végtelen és tovább!

NoLife Dávid: Rengeteg távlati célunk van, csomó ötlet, fejlesztés, programok, plusz műsorok. Ha a közönség is úgy akarja, és visszatérnek hétről hétre egyre többen, akkor lesz nemulass! :D

Thanatos: Az etalon egyértelműen a Critical Role, amiről az elején nem tudtunk semmit, mostanra viszont van közöttünk hardcore rajongó is. A cél, hogy az egyéni stílusunkat és ötleteinket alkalmazzuk a műsorban, de fantasztikus lenne mindezt úgy csinálni, hogy az emberekkel megszerettetjük az asztali szerepjátékot, közösséget építünk és boldogságot csempészünk a hétköznapokba. Hisszük, hogy erre megvan a lehetőség idehaza is, így érdemes érte fáradozni.

38289198_234457083844304_5362721110955655168_n.jpg
Xallir, Tris és Alex kalandjait minden hétfőn 19:00-tól élőben követhetitek a Twitchen, ha pedig lemaradnátok róla, akkor általában péntekre már a Youtube-ra is felkerülnek az adások, de ezekről és egyéb plusz tartalmakról a Taverna Facebook oldalán is értesülhettek.
Én nagyon szépen köszönöm az interjút, és sok sikert kívánok a srácoknak. Kívánom, hogy a Taverna mindig legyen színültig.

És persze remélem senki nem ment el amellett, hogy Kitra milyen fantasztikus portrékat készített a karaktereknek!

 
(A képeket és a videókat természetesen nem birtoklom, megengedték, hogy felhasználjam őket.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr8014197627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása