2018. január 17. 13:08 - Anatole, a porondmester

10 tipp, ha pocsékul dobsz, avagy hogyan kerüld el a balsikert

Nemrégiben a Szerepjátékosok.hu vezetője felkért, hogy írjak pár cikket/bejegyzést nekik. Gyorsan nekilátva egy könnyedebb témát kerestem kezdetnek. Most pedig másodközlésben itt is olvasható! Lássuk hát, mit is lehet tenni, ha nem jönnek azok a sikerek!
rpg-468917_960_720.jpg

- Ne Dobj!

Kézenfekvő a válasz, de mint tudjuk a mesélő egy olyan kegyetlen oldalburjánzása az emberi faj evolúciós vonalának, amely szívesen látja, ha játékosai időnként próbára teszik a képességeiket. Ha pedig nem a szerencsésebbek közé tartozol, akkor ezek bizony könnyen okozhatnak álmatlan éjszakákat a karakterednek, és válhatsz a játékostársaid gúnyolódásának tárgyává.
Mit lehet hát tenni? Válassz olyan rendszert, ahol nincs kocka, de mondjuk kártyával, érmével vagy kő-papír-ollóval döntenek az események kimeneteléről. Lehet, hogy nem Fortuna kerül, csak előző életedből karmikus teherként magaddal hoztad a geometriai formákkal való összeférhetetlenséged.


- Sunnyogj!

Csak azoknak kell próbákat dobniuk, akik kellően óvatlanok és olyan helyzetbe keverik magukat. Bújj el, ne csinálj semmit, ne is létezz! Ha nem keveredsz semmibe, nem érhet nagy baj. Ne szólj szám, nem fáj fejem, ahogy a mondás is tartja. Na meg, nem kell ám minden kocsmában odamenni a sötét sarokban ücsörgő alakhoz. Ha pedig rajtad kívülálló okok miatt kerülsz bajba, hát fuss el!

- Dobjon más!

A világ mindig törekszik arra, hogy kiegyenlítse az erőket. Jin és jang, apály és dagály. Ha te vállalhatatlanul rosszakat dobsz, nézd meg, kinek kedvez a szerencse a partiban, és kérd meg, hogy legyen a bérdobód (béranya után szabadon)! Pár xp-ért cserébe elvállalja. Fontos azonban megjegyezni, hogy még ha a mesélő jól is dob, őt sosem szabad megkérni. Rá nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, így a szerepjátszás általános törvényszerűségei máshogy működnek nála.

- Az Áldozat!

A régi hiedelmek alapja az volt általában, hogy az istenek kegyét áldozat által kell kiérdemelni. Esőtánc, termékenységi ünnepek, mindenki tudja még folytatni a sort. Manapság hajlamosak vagyunk elfeledni a régi korok bölcsességét, pedig érdemes lehet egy próbát tenni. Ehhez nem árt mondjuk kiismerni, hogy a kockáink milyen áldozatot fogadnak el. Mellékes, de nagyon hasznos információ, hogy az állat- és emberáldozatok erősen kerülendők, mert azokat a törvény bünteti.
images_1.jpg

- Diceshaming – Kockaszégyenítés

Nehogy már a befőtt tegye el a nagyit, nem igaz? Ha a kockáink nem a számunkra megfelelő értékeket mutatják, bizony meglehet, hogy meg kell nevelni őket. A neten már számos diceshaming kép terjed, így könnyen példát tudunk venni azokról. Végső esetben pedig a Warhammer 40000 komisszárjaitól kölcsönzött ötlettel „motiválhatjuk” a legtöbb dobótestet, ha egyet nyilvánosan kivégzünk előttük.


- Törődés!

Az igazán jó játékos mentális kapcsolatban áll a kockáival! Alakítsd ki te is saját, bensőséges viszonyodat a kedvenceiddel, és sosem fognak cserbenhagyni. Aludj velük, vidd el őket valami szép helyre, a legfinomabb bársony szütyőben tárold őket. Bánj úgy velük, mint ahogy Mr. Bean bánik a macijával. A barátod/barátnőd elhagyhat, a kockáid örökké veled maradnak… vagy amíg le nem bomlanak, de te addig úgysem fogsz élni, szóval amiatt ne aggódj.


- Tanulj meg dobni!

Állítólag élnek még mesterek a Fudzsi-hegy tetején és tibeti szerzetesrendek is megőrizték a tudást, miként lehet tökéletesen dobni. Meg lehet próbálni felkeresni őket és tanoncul szegődni (a Karate kölyöknek is bejött). Ha nincs ennyi pénzed vagy nem érdekelnek ezek a kultúrák, akkor vannak veszélytelenebb fejlesztőjátékok – hiszen minden csak a megfelelő csuklómozdulaton múlik - például aaa... khm… Yahtzee ( kockapóker), melyet karácsonyra vagy szülinapodra bármelyik rokonod szívesen megvesz.

dices-76144.jpeg
- Felsőbb segítség

Minden ember életében vannak olyan problémák, melyeket nem tud megoldani egymaga, és sokan fordulnak szakavatottabb, felsőbb körökben jártas személyekhez. A távgyógyítók és jövendőmondók nem csak hogy meg tudják mondani, milyen értékeket dobsz majd és mennyire leszel sikeres, de ha kell, akkor leszedik a rontást és az ártó szellemeket is a kockáidról. Az energetizálásról meg már ne is beszéljünk! Mindezt pedig igencsak jutányos 460 + áfáért!


- Csalj!

Nem szép, tudom jól, de néha nem marad más. Ha csak nem akarsz új karaktert, vagy egy újabb tíz perc szünetet, amikor is mindenki rajtad röhög, akkor néha be kell mocskolni a kezed. Ha a barbárod már megint körülmetélte magát a pallosával, és nincs kedved újra egy gyógyítót keresni, aki megoldja a problémát, akkor bizony érdemes elgondolkodni a súlyozott kockákon. Ha pedig nem csak rosszul dobsz, de csóró is vagy, akkor marad a jó öreg „Nem figyel a mesélő, más értéket mondok be!”, esetleg a klasszikus „Bocsi, ez nem érvényes, csak kiesett a kezemből!”


- Hagyd az egészet a francba!

Vannak olyan napok, amikor semmi, de semmi az égegyadta világon nem akar összejönni. És van, amikor mindent elcseszel. Ne álltasd magad, hogy ez csak egy rossz nap. Olyanok a hétköznapjaid, mint dobásaid. Tényleg ettől a cikktől vártál bármit is? Öregem, valóban kétségbeesett lehetsz. Szimplán csak fogadd el, ami jön. Ahogy a nagy Torrente is mondta: „Ha meg kell baszódni, hát meg kell baszódni!”


(Képek: flickr, max pix).

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr4213581813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.