2016. január 20. 16:23 - Anatole, a porondmester

Szuperfantasztikus maxifenomenális szuperhősésgonosznevek…

… jah nem.

Mindig is szerettem a szuperhősös dolgokat és a képregényeket, még ha csak ritkán is jutottam hozzájuk. Emlékszem még a régi Batman és Pókember mesékre és persze az X-menre is. Imádtam őket. Élénken kirajzolódnak előttem még most is a Spawn (magyar nevén az Ivadék) sötét, beteg képei. 
Bár ez is egy külön szubkultúra, manapság a Marvel és DC is egyre jobban teret kap a mainstreamben. Sorra jönnek ki a filmek, animációs filmek, sorozatok és egyre többen ismerik meg ezt a fantáziadús világot. Igen ám, de azért vannak sötét foltok a kiadók múltjában. Ez általában két jellemzőben szokott legikonikusabban testet ölteni. Az első a gagyi szupererők, a második a gagyi nevek. Én most az utóbbival foglalkoznék, és a tovább gomb után láthatjátok azon csodás neveket, amiktől keményen levert a víz. A lista persze nem teljes, de higgyetek nekem, nem akkora baj ez.

oh_deadpool_you_silly_c49354daade96b86d85b30d3c11bd6ff.jpg

A Vasemberek, Víziók, Deadpoolok és Amerika Kapitányok között azért megbújnak furcsa szerzetek is és néhol keményen kilóg a lóláb, mondhatni látszik, hogy az íróknak mikor kellett az első kávé előtt dolgozniuk.

Nézzük hát a Marvel és a DC Végh Béláit és Fütty Imréit.

Negasonic Teenage Warhead – Negaszónikus Tini Torpedó. A kis hölgy a Marvel kreálmánya és az X-menben volt szereplő. A képességei elsősorban telepátiára fókuszáltak - nem is annyira érdekesek -, annál inkább a nevének eredete. A szerző egy huszárvágással megoldotta a dolgot és a Monster Magnet egyik számát jó névnek vélte. Azt hiszem, ezt még csak lefordítani sem lehetne túl értelmesen, de legalább hosszú. Rick Astley meg morgolódhat, hogy a Never gonna give you up nem jó névalapanyag… még.
200px-negasonic.jpg
Howard, the Duck – Igen, úgy ám! A Marvel szörnyetege Howard, a kacsa. Ezt már tényleg nem lehet tovább ragozni… ó, de várjunk csak, mégis! 1986-ban készült belőle film is, így aki már unja a Bosszúállókat és még mazochista is, az nyugodtan nézze csak meg.
Anatole, a Porondmester kiegészítése: megjegyzem az említett film 4,5-ön áll IMDB-n, az új Fantasztikus Négyes 4,3-on.
howard-the-duck.jpg

The Elongated Man – A Meghosszabbodott Ember. Wow! A DC odatette magát. A Marvel megfelelője ugye egyértelműen Mr. Fantastic, és azért az sem egy remek név, de vállalhatóbb, mint ez. Ennek ellenére, a karakter díjat is nyert anno, mint legjobb támogató figura. Ha pedig ennyiből még nem lenne egyértelmű… nyúlni tud, mint a takony.
78457-88897-elongated-man.jpg

Asbestos Lady – Azbeszt Hölgy. Fáklya egyik ellenfele volt a hajdani Marvelben. Ruhája tűzálló, és annak ellenére, hogy egy lángoló fickót akart megölni, mégis egy lángszóróval szaladgált. Másodjára bukja be a komoly tudósnak szánt nőszemély a dolgokat. Az első nyilvánvalóan a ruhája volt. A történet szerint nem Fáklya miatt halt meg 45 éves korában, hanem az azbeszt miatt kialakult rákban. Fuck yeah!
victoria_murdock_earth-616_0001.jpg

Fruit boy - Gyümölcsfiú. Arra most nem térek ki, hogy az ereje az volt, hogy a gyümölcsöket megérlelte. Kertészetben oké, de a DC-nél? Ezt miért engedték vajon?
287311-69781-fruit-boy.jpg

Doorman – Ajtónálló. A Marvel ismét szabad kezet adott valakinek, aki valószínűleg mindig odabaszta az ujját az ajtóhoz. A hős képes volt bárkit a szomszéd szobába teleportálni, ha az keresztülsétált rajta, amíg portálként funkcionált. „Bújj belém, kedves!” Csodálkozom, hogy Bill Gates ihletésű Windows Man még nincs.
demarr_davis_earth-616.png
Color Kid – Színfiú. Aki meg tudja változtatni a tárgyak színét. Ki gondolta volna? Kérdezek jobbat, ki gondolta, hogy ez kell?
grid-cell-17261-1376594265-13_1.jpg

Almighty Dollar – Mindenható Dollár. Mi ez kérem szépen, ha nem a kapitalizmus csúcsa? A Marvel elhozta nekünk eme csodát, a hőst, az embert, aki fémpénz sugárral üti ki ellenfeleit. Az erő is abszurd, de a név? Egyébként nem lenne jobb segítő Amerika Kapitány mellé Bucky helyett?
1995795-almighty_dollar_nfl_superpro_10.jpg

Leather Boy – Bőrfiú. Nem bírom ki, hogy ne írjak róla pár szót. Szóval a tagnak nincsen semmilyen szuperereje, csak egy Bosszúálló toborzást összetévesztett egy szado-mazo felhívással és elment. Persze kitették, amikor kiderült, hogy max fenekelni tud, de azt sem úgy, mint Hulk. Jah, és a későbbiekben megölte Squirrel Girl (Mókuslány) egyik szeretett kisállatát (remélem, sokan néztek South Parkot). Fúúú, de jó vagy! Nem?
Igen, a képen tényleg ő van és igen, ez tényleg Marvelék műve.
leather_boy.jpg

Blue Snowman – Kék Hóember. A DC ismét jól választott. Egy tanárnőt, aki egy férfi hóember páncél jelmezbe bújt (adok időt, dolgozzátok fel), hogy bűnöző lehessen, és ne gyanakodjanak rá. A képessége egyébként a fagysugár volt, ami annyira nem is gáz, ellenben a nevével. Rettegjetek, mert jön a Kék Hóember!
4855d.jpg
Még ha az eddigi nevek nem is voltak rangsorolva, most jön a top 3!

Arm Fall Off Boy – A Karleesős Fiú a DC színeiben versenyzik, mégpedig a jók oldalán. Azt tényleg csak mellékesen említem meg, hogy képes volt bármelyik végtagját leszedni és fegyverként forgatni, majd persze visszatenni. A név végül is találó, csak hát…
afob_1.JPG
Super Slave – Szuperszolga! A karaktert a Marvelt gazdagítja (???). Az egy dolog, hogy a politikai korrektségre akkoriban még kevesebb hangsúlyt fektettek, és safe place-ért sem sírt minden második ember, de ez kicsit erős utalás. Főleg úgy, hogy lehetett volna adni más nevet is, hiszen egy dzsinnről beszélünk, aki teljesíti azok kívánságát, akik felveszik a mágikus karkötőt (khm khm).
super_slave.jpg
És a totális befutó, az első helyezett, a névválasztások névválasztása, a „Hogyafaszombaengedhettékezt – díj” abszolút győztese:

Gay Ghost – Vidám/Jólelkű Szellem vs. Meleg Szellem. Ezt magyaráznom kell. Kevesen tudják, - de a DC bizony köztük van,- hogy a „gay” angol szó nem csak azt jelenti, hogy meleg, homoszexuális, hanem azt is, hogy vidám, jólelkű, boldog. Na, ebből vannak és lehetnek csúnya félreértelmezések. Főleg, hogy általában az előbbi jelentéskört társítjuk a szóhoz.
A karakter egyébként egy kísértet volt, ami megszállta Charles Collins urat, illetve kedve szerint járt ki és be benne és nagyon boldog volt mindig, amikor a gonosztevők baját láthatta el.
ghost.jpg

+ 1: Squirrel Girl – Mókuslány. Most komolyan? Kibaszott mókusok? Most egy ilyen névvel vegyél komolyan valakit… és ez a csaj egyszer legyőzte Dr. Doomot (Fátum Doktort).
squirrelgirl.jpg
+1: Robin – Robin: Ezt lehet, csak én furcsállom, de mennyire illúzióromboló már?! Superman, Batman, Zöld Lámpás, Wonder Woman… és Robin.
robin_dick_grayson.jpg


Ennyi lenne az én listám, de ha ti is tudtok hasonlókat, akkor nyugodtan adjátok köze!

És a végső kérdés: A fentebb felsoroltak közül, melyik karakter mozifilmjét néznéd meg? Szigorúan moziban, premier előtt és 4D-ben?


 

(A karakterek természetesen a Marvel és DC tulajdonát képezik, a képek is tőlük vannak.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr758289488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2016.02.17. 19:34:52

Két apróság:

A "Doorman" nem ajtóembert jelent, hanem portást vagy ajtónállót - így már nem is olyan hülye név, csak ha tükörfordítunk.

A "gay" pedig csak a 60-as évek óta jelent meleget, azóta különös csak a Gay Ghost. Ahogy a Gay Hussar magyar étterem is :P

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2016.02.18. 11:19:55

@nevetőharmadik: Köszi, javítva, most néztem meg én is a hivatalos magyar fordítást, bár az angol neve még így sem a névadás Elvise.

Igen, az gay eredeti jelentéséről én is tudok, azért is írtam bele. Érdekes, hogy az idő múlásával mik történnek szavakkal is :D
süti beállítások módosítása