2015. június 09. 13:34 - Anatole, a porondmester

Szerepjáték bemutató - mission completed

2015. június 6-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Király úti részlegén volt szerencsénk előadást tartani a szerepjátékról a laikusoknak és érdeklődőknek.

11412286_10206230379139655_2314953393957614850_n.jpg


Kimondottan sokan nem voltak, de mégis meglepő számban voltak jelen az emberek. És ha még azok is eljöttek volna, akik bár regisztráltak, de különféle okok miatt nem tudtak! Mindenesetre örömmel szemléltem a nemek és a kor változatos megoszlását is. Az átlagéletkort saccra 16 évre lőném be, de én sosem voltam jó ebben. Voltak fiatal lányok és egy kedves, idős hölgy is meghallgatott minket, aki az unokáját kísérte.

Mariann, a könyvtáros nagyon kedves és nyitott személyiség, segítőkész és gyorsan megtaláltuk a közös hangot. A jó időre való tekintettel kivitt minket a kertbe és két hatalmas teknős mellett, egy fügefa árnyékában kezdtünk neki az előadásnak. A padok elrendezése családias hangulatot adott az egésznek. Magasságom miatt már az előkészületek alkalmával sikeresen beleakadtam a faágakba, de hát kell nekem fel alá korzózni.

Az Árnyékszféra Szerepjátékos Kör nem sokkal 10:00 után kezdte meg az előadást. Sajnos az egyik tag nem tudott elszabadulni a munkától, de így is sikerként könyveltük el a bemutatót. Az egészet jómagam kezdtem a szerepjáték általános bemutatásával (elsősorban az asztali szerepjátékkal foglalkozunk) és egy pár perces játékrészlettel, hogy a hallgatóságnak legyen elképzelése, hogyan is zajlik ez a dolog. Eleinte sokan tartottak tőle, hogy valósan színészkedniük kell. Ezután következett a hobbi előnyei és hátrányai, kitérve a pszichológiára is. A nagyjából átfogó és kezdők számára emészthető alapozó után bemutattuk a három legismertebb műfajt és azon belül egy-egy jellegzetes játékot. A sort a fantasy nyitotta, természetesen a MAGUS játékkal. Utána jött az urban fantasy és itt a WoD, azon belül is a Vámpír képviseltette magát, majd pedig záróakkordként a sci-fi következett és ezen belül a Star Wars és a Warhammer 40000 világa. Nagyon részletesen persze nem mehettünk bele a világismertetőkbe, mert akkor még mindig ott lennénk, de kedvcsinálónak és útravalónak úgy hiszem, megfelelt. Az egész előadás alatt pedig „asszisztensünk” szemléltetőeszközként osztott karakterlapokat, szabálykönyveket, kockát, regényt, kártyát, miegymást. Végül pedig kapcsolódó elemekről beszélgettünk, kártyajátékokról, társasokról, egyéb műfajokról és persze jöttek az elmaradhatatlan kérdések… amik meglepő módon nagyon jók voltak. Elsősorban nem is a világokról és a műfajokról kérdeztek, hanem a játéktechnikáról és magáról a játék mechanizmusáról.


11140253_10206230377819622_6189520851475065070_n.jpgVégezetül mindenki kapott tőlünk egy-egy tízoldalú dobókockát ajándékba. Reméljük, hogy sok szerencsét hoznak majd az új gazdájuknak és sok sikerrel segítik a karaktereket a játékban. Elérhetőségeink felfirkantása után mi leköszöntünk. Akiknek pedig további kérdéseik voltak, azoknak lehetőségük volt még kérdezni és pár ottmaradottal jól elbeszélgettünk. Bízom benne, hogy találkozunk még velük, esetleg játszhatunk is néhányukkal.

(Amennyiben bármi kérdésetek van, érdekel a szerepjáték, írjatok bátran a csoportba!)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr47529028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HavasiG 2015.06.09. 20:19:19

Sziasztok!

Fantasy kategóriában miért egy évek óta tetszhalott, nem, vagy csak horror áron beszerezhető játékot (MAGUS) promóztok? Ott a teljesen ingyenes, egyszerű Kard és Mágia vagy a mutatós és témájában is kuriózumnak számító Helvéczia (ami szerintem kimondottan jól passzol a könyvtári Jókai-kötetek mellé :) ).

Ezt leszámítva dícséretes kezdeményezés, remélem lesz még sok hasonló!

Orkogo 2015.06.09. 22:13:31

Jaja, frankó dolgot csináltok, csak így tovább!

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2015.06.10. 09:36:50

Üdv!

Először is, köszi a kommenteket és a biztatást :) A fantasy szekciót vivő tagunk ezt játszotta a legtöbbet, így ebben tud leginkább segíteni és persze ez a legnagyobb fantasy játék Mo-on, ezt ismerik a legtöbben. Aki elég szemfüles, az találhat 3000 Ft-ért ETK-t, bár tény, hogy nem könnyű a játékot beszerezni, de legalább sokan játsszák (még ha én magam nem is). Emellett a tematikus ismertető egyik része a fantasy, mint műfaj bemutatása, a másik pedig egy választott szerepjáték, az adott kereteken belül. Idő hiányában ez nem volt túl részletes, de talán nem is kellett annak lennie. Illetve ez nem azt jelenti, hogy ne említenénk meg más játékokat is és nem is azt akarjuk sugallni, hogy "ha fantasy játékot akartok játszani, akkor csak a MAGUS". Már csak azért sem, mert én személy szerint más fantasy játékokat jobban kedvelek. Pusztán a legismertebbekkel példálóztunk, ahogy a műfajokban is. Külön nem lettek kiemelve a steampunk, cyberpunk, szuperhős témák, de megemlítettük és elmondjuk, hogy van. Ha pedig bárkit érdekel bármilyen műfaj, esetleg nem tudja a nevét vagy hogy létezik-e ilyen, azt megkeres minket a FB csoportban és segítünk, hogy tudunk.

HavasiG 2015.06.10. 23:25:18

Köszönöm a választ!

Én nagyon sajnálom, hogy nincs rendes fantasy-könyv kiadás itthon. Angolul nagyon jó ponyvákat olvasok (régi Greyhawk könyvek, Pathfinder Tales, Guild Wars 2 regények - bár ez van magyarul is, nem mertem megkockáztatni a fodítást), míg a magyarul megjelent könyveknek már a tartalmától is elalszok unalmamban. MAGUS -hoz évek óta nem láttam olyat, ami érdekes lett volna cím vagy tartalom alapján. :(

Erről persze nem ti tehettek, csak elszomorít, hogy külföldön pezseg az élet, itthon meg végpusztulás van. :(

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2015.06.11. 10:43:58

Tudom, hidd el én is, mi is így vagyunk vele. 2-3 MAGUS regényt olvastam, de meh. Forgotten Realms könyveit szeretem elsősorban. Sajnos bizonyos tényezők és emberek jól betettek a szerepjátéknak Magyarországon és az üzletpolitika is hagy némi kívánnivalót maga után. Ezért kell megfelelő pozícióba kerülnöm :D Viccet félretéve, furcsa és zord hely a magyar piac.
süti beállítások módosítása