2018. május 16. 16:30 - Anatole, a porondmester

Egy ismerős átok - szerepjáték és filmek

No, üdvözlet újra itt, kedves olvasó! Egy „crossover” témával készültem mára nektek. Filmek… illetve szerepjátékos ihletésű filmek. Azt már senki sem vitatja, hogy a számítógépes játékokból nehéz jó adaptációt készíteni. Szerintem van egy-két elfogadható darab, de azért klasszikust nem emlegetnék, még csak kimagaslóan jót sem. Vajon a szerepjátékokból merítő filmeket is sújtja az átok, melyet a mordori fekete beszédben Uwe Bollként ejtenek? Nézzük meg!
banner-1155437_960_720.png

A kezdet kezdetén leszögezném, hogy egyrészt személyes vélemények hangzanak itt el, ha ez nem lenne valakinek egyértelmű. Másrészt pedig nem minden filmet láttam, azokról tájékozódás alapján írok, nyilván visszafogottabban. Vallom, hogy nem kell kutyaszarba lépni, hogy tudjam, nem tenne boldoggá. És a legutolsó addendum, a lista a teljesség igénye nélkül készült természetesen.
Mindezek mellett fontosnak tartom leírni, hogy olyan filmeket nem veszek sorra, amelyekből később lett szerepjáték, vagy akár nagyon direkt mód egy, vagy több író világa a kiindulópont (lásd H.P. Lovecraft).

 

Akkor kezdjük is rögtön a sort a legrégebbi és a legnagyobb névvel itt a résztvevők közt. Attól függetlenül, hogy ki szereti vagy épp ki nem, a Dungeons&Dragons nevű szerepjátékkal a legtöbb ember találkozott már. Ahogy az lenni szokott, az asztali szerepjátékban aratott siker hozta magával a szándékot, hogy új területekre is betörjenek. Lett társasjáték, számítógépes játék, amit csak el tudunk képzelni. És persze filmek is. Nem is egy!

Az első felvonás még 2000-ben érkezett, magyarul a Sárkányok háborúja címet viselte. Ígéretesnek is lehetett volna nevezni, ha azt nézzük, hogy volt benne pár ismert név. Tudom, hogy ez semmit nem jelent, de na, mégis csak egy D&D filmről beszélünk. Jeremy Irons, Marlon Wayans, akadtak páran. Aztán jött a tanulság, ami jó történetnek ígérkezik egy szerepjátékos ülés alkalmával, az nem biztos, hogy mozivászonra is ugyanolyan jó lehet. A film klisés lett, és hát… rossz. Ezt volt szerencsém látni, de csak a saját kíváncsiságom vett rá, hogy a Film+ vasárnap délután ezzel „szórakoztasson”.


Öt év telt el, és Damodar visszatér. Na meg egy újabb felejthető film, amelyet számomra érthetetlen okoknál fogva már a Sárkányok börtöne 2 címet viselte. Nem jó jel, ha már a fordításért felelős emberek is leszarják a koherenciát. Nos, ez a próbálkozás sem jött össze, de legalább már alacsonyabb összegből dolgoztak. A film sokkal pontosabban hozza vissza a D&D dolgait, a játékosoknak felismerhetőbb benne minden. Ez legalább a rajongóknál jó pont. Nekem „sajnos” kevés dolog maradt meg, törölte az emlékezetem.


Ha azt gondolnád, hogy a D&D mögött álló arcok tanultak a hibáikból a harmadik filmre, akkor jól gondoltad! No, nem a sztori lett jobb vagy összetettebb, sem a rendezés. Pusztán most már csak fixen DVD-re jött a harmadik felvonás, és még csak a költségek sem nőttek. Címe: A sátáni sötétség könyve. Giccsesebb cím nem akadt egy semmitmondó történet mögé. Mondjuk a kosztümök egész jók voltak.

2021-ben érkezik egy új film a Dungeons&Dragons cím alá. Kívánom, hogy sikeresebb legyen, mint az eddigiek. Mondjuk olyan 5. kiadás szerűen. Mostanra csomó jó fantasy sorozat és film is jött ki, lehet honnan lesni.

 A következő film szegről végről kapcsolódik csak, de érdemesnek tartom megemlíteni. Vin Dieselről köztudott, hogy elég nagy rajongója a fentebb említett szerepjátéknak, és van is egy nagyon szeretett karaktere a játékban, akit módosított kicsit, és bumm: Az utolsó boszorkányvadász. Ritkán alszok bele filmbe, de ebbe sikerült. Ahogy láttam, mások se nagyon értékelték Kaulder kalandjait. A film halálos iramban száguldott lefelé a lejtőn.

Mutant Chronicles: Nem is tudtam, hogy ilyen létezik! Ezt a filmet nem láttam még. Ron Pearlman, Thomas Jane, John Malkovich. Vannak itt nevek! Mondjuk, sem a kritikák, sem az értékelése, sem az előzetes nem győzött meg, hogy megnézzem. A szerepjáték rajongói persze lehet, másképp értékelik.


Bright: Kissé kilóg a sorból, hiszen szerepjáték alapján készült film, de úgy, hogy ezt csak félig-meddig vállalja fel. A Shadowrun logója egész végig ott lebeg a hátterében ennek az urban fantasy-punk buddy-cop filmnek. Szintén nem láttam még, de ahogy nézem, elég megosztó lett. A kritikusok nagyon nem szerették, a hétköznapi ember annál inkább. Mindenesetre az kijelenthető, hogy talán a listáról ez a legszalonképesebb film. És jön a második része is.


+1 Kindred: The Embraced: A saját sikerükön (okkal) felbuzdulva a Vampire mögött álló figurák is nagyot álmodtak. Mégpedig egy sorozatot, amelynek készítésében még Mark Rein-Hagen is részt vett. A San Fransiscóban játszódó természetfeletti drámában volt minden, mi szem-szájnak ingere: Ventrue herceg, Gangrel, Nosferatu, Brujah, Toreador… valami mégsem passzolt. Olyannyira nem, hogy a Fox 8 epizód utána lelőtte, így a sorozat az 1996. április 2. és május 9. között élt.

 A fentebbi példákból számomra az sejlik ki, hogy ugyanaz az átok ül a szerepjátékos filmeken is, mint a játékadaptációkon. Tudom jól, hogy egy kisebb szubkultúra, hogy csomó mindent iszonyat nehéz lenne átadni a laikus közönség számára, de messze nem látnám lehetetlennek. Vámpíros sorozatok is futottak tucatszám (van olyan, ami már kínosan nyúlja a Vampire-t), híres és színvonalas fantasy sorozatot vagy filmet meg minden igazlelkű szerepjátékos ismer.

Amúgy nagyon kíváncsi leszek, hogy ha elkezd lassulni majd a képregényfilmek szekere, akkor Hollywood előveszi a szerepjátékokat is? A világuk kimeríthetetlen, és emlékezzünk, valaha a képregények is elég alulreprezentáltak voltak.

Ti melyik játékon alapuló filmet vagy sorozatot néznétek meg legszívesebben?


(Természetesen egyik videónak sem vagyok a tulajdonosa, a kép pedig pixabay.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr9813964552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2018.05.16. 18:20:04

MC-vel kacérkodtam, de kimaradt, pedig a világ elég badass és kellően dark. A film technikai szintje a trailer alapján már 2008-ban is necces.

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2018.05.17. 12:58:44

Furcsa, nekem a The Last Witch Hunter ebből a "kedvenc". Nem egy nagy pukk, de van egy "bájosan idétlen" hangulata az egésznek.

A Mutant Chronicles szvsz egy katasztrófa. A D&D filmek is képviselnek egy epic-low szintet, de az MC film könnyedén átlépi. Mosott szűrő, kifakított színek és 99% zöld vászon. Az rpg-t csak távolról (ismertetők/hírek) ismerem, de az alapján a filmnek szinte semmi köze nincsen hozzá a címén kívül.

A Bright majdnem jó lett.
Valóban végig ott lebeg a Shadowrun a feje fölött, aztán elfújja a szél gyorsan: minden ork ugyanúgy néz ki, a tündékről semmit sem tudunk meg, ahogy a világról sem. Mindenki össze-vissza vagy fel-alá rohangál egy épület és egy sikátor között és néha történik valami, amire nem sok magyarázat van. Aztán vége.
Drukkolok egy komolyabb folytatásért.

De, hogy a kérdésre is válaszoljak: én nem szeretnék/nem merek egy játékból sem sorozatot vagy filmet látni. Ha a legnagyobb játékból (D&D) három próbálkozásra sem sikerült semmit összehozni, akkor nincsenek nagy reményeim másoknál.

Érkezik majd a Mouse Guard film (bár az picit kilóg a sorból mert az képregény/rpg), így Mouse Guard fanként már reszketek.
süti beállítások módosítása