2016. április 01. 12:54 - Anatole, a porondmester

Szerepjáték, elmebetegségek és fejtágítás

avagy utazás a koponyák körül

Következő írásom laikusként született a pszichés megbetegedésekről (hétköznapian elmebetegségekről). Ezt fontosnak tartottam leszögezni. Amennyiben nem a szakszerű kifejezéseket használom, stb. az ebből a tényből fakad.
Na most, úgyis itt van a bolondok napja, és gondoltam írok egy olyan témáról, amely közel áll a szívemhez. Bár iszonyú nehéz őrült karaktert kijátszani játékosként és mesélőként egyaránt, mégis, számomra van egy elvitathatatlan varázsa. Ennek ellenére nagyon sok rémes Malkavitát és őrültet láttam már játékaim során.

Mostani bejegyzésem nem is azt célozza meg, hogy miként lehet ezt jól megjeleníteni, majd talán egy másik alkalommal. Ellenben egy olyan témát hoznék fel, amelybe gyakorta belefutok. Az elmebeteg karakterek nagyon szűk spektrumban mozognak. Értem én ez alatt, hogy majdnem minden másodiknak depressziója, skizofréniája vagy disszociatív személyiségzavara van, esetleg pszichopata. Rosszabb esetben ezeket még össze is keverik. Ennek fényében úgy gondoltam, hogy kis fejtágítás (höhö) nem ártana a játszható és elérhető elmebajok terén, így összegyűjtöttem pár érdekességet, amolyan kreativitásra buzdító írásként. Mindegyikkel eljátszottam fejben, hogy karakternél hogyan működne, szóval félig-meddig tesztelve voltak.
biblicalcounseling.jpg

Az elmebajok a különféle szerepjátékokban más-más szinten vannak reprezentálva. Van olyan, ahol nincs semmilyen játékmechanika hozzákötve, míg más esetben fontos karakterjegy lehet. Lásd Vámpír: a Maszkabál és az a bizonyos Malkavita klán, akik gyógyíthatatlan elmebetegségben sínylődnek.
Ahol fontos, ott úgy vélem a mesélővel egyeztetve a működése is könnyedén kitalálható és megbeszélhető, de mindkét félnek célszerű komolyan utána olvasni a témának.

Obszesszív-kompulzív megbetegedés/OCD:
Kényszerbetegség néven is emlegetik ezt a nem épp kellemes állapotot (mondjuk melyik elmebetegség az). Lényege, hogy az obszesszív gondolatokat kompulzív cselekedetek árán tudja csak enyhíteni az érintett. Fontos tudni, hogy a beteg számára is riasztó a helyzet, és valamennyire tisztában van azzal, hogy a cselekedet is felesleges, de csak ezen az áron tudja csökkenteni a benne keletkező feszültséget és szorongást. Itt nem csak a kényszeres kézmosásról van szó, vagy arról, hogy nem lép a járda repedéseire, de bizonyos tevékenység meghatározott számú elismétlése is beletartozhat. Például négyszer kell megtennie valamit, különben rossz dolog fogja érni az illetőt. A vélt következmények szinte mindig teljesen illogikusak.
thinglink.jpeg
Fregoli-szindróma:
Véleményem szerint egy nagyon érdekes rendellenességről van szó ebben az esetben. Nem, semmi köze sincs a ruhaszárítóhoz. Ellenben a téveszmés paranoiához annál inkább. Azon a tévképzeten alakul, hogy az összes ember, akit az illető lát és ismer, mind egy és ugyanaz a személy, csak más és más álruhákba bújva. Mondanom sem kell, hogy azért elég para lehet, amikor valaki retteg a párjától, hiszen biztos benne, hogy valaki a szerelme bőrébe bújt. Így pedig gyakran adja magát a gondolat, hogy ez a bizonyos valaki üldözi az érintettet, és valamit akar is tőle.
tumblr.jpg
Erotománia/de Clérambault-szindróma:
A számomra kimondhatatlan (vagy helytelenül kiejtett) francia pszichiáterről elnevezett rendellenesség lényege, hogy a téveszmés személy abban a hitben él, miszerint valaki más (nem ritkán magasabb szociális státuszból) titkon szerelmes belé. Nem kell, hogy bármi jelet adjon a másik illető, ettől függetlenül is kialakulhat irányában, akiről a beteg azt gondolja, hogy telepátiával, titkos üzenetekkel, vagy egy-egy lopott pillantással jeleznek neki. Ha pedig a dolog kiderül, és az a bizonyos másik fél elutasítja, az erotomán személyiség, akkor sem hisz neki, és valami magyarázatot keres a történtekre.
flikr.jpg
Autokannibalizmus/Autofágia:
Bár hivatalosan nincs elismerve, mint rendellenesség, de egy olyan állapot áll fenn, amikor az érintett személy nem tud ellenállni egy bizonyos késztetésnek, ami jelen esetben az saját testének harapdálása vagy megevése.  Különféle szintjei és súlyossága lehet a dolognak (pl. körömrágás vagy a bőr foggal való tépkedése). A tett végrehajtása megkönnyebbülést, kielégülést okoz, és bár járhat bűntudattal, nem szükséges, hogy kötelező szinten jelen legyen.
disclose.jpg
Grafománia:
Más néven kényszeres írás. Középfajú lelki betegségnek tartják, és több fajtája létezik, de mind osztozik a közös alapokon, a grafomán személynek írnia kell. Obszesszív impulzus vezérli, de kissé emlékeztet a függőségekre is. Az egész itt is az ellenállhatatlan vággyal kezdődik, és általában nem tudják azt megtagadni. A beteg nem tud leállni, muszáj írnia, még akkor is, ha ez sokszor értelmetlen mondatokat takar, vagy éppen nem tudja felfűzni egy normális, következetes logikai láncolatra.
psychologytoday.jpeg

+1 csak, hogy legyen valami igazán kemény dolog is a listában

Anatidaephobia:
Nem tudom, hogy ezt azért van, mert manapság már mindennek nevet adnak, vagy bármi más oka van, de aki ezzel a fóbiával küzd, az attól retteg, hogy valahonnan állandóan figyeli, nézi őt egy kacsa. Igen, jól olvastad.
x6vprvx.jpg

Ha volt már rá precedens, hogy valamilyen érdekesebb, kevésbé gyakori elmebajjal rendelkezett a karaktered vagy másé, és van kedved, írd meg kommentben.





(Képek sorban: biblicalcounseling, thinglink, tumblr, flickr, disclose, psychologytoday, memegenerator.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr428548670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása