2018. november 26. 17:20 - Anatole, a porondmester

Ünnepek és szerepjátékok

Elérkeztünk az év azon részéhez, mely erősebben tarkított ünnepekkel. A helyzet apropóján elgondolkodtam ezzel kapcsolatban. A mostani bejegyzést amolyan beszélgetésindítónak szánom. Kíváncsi vagyok, hogy in és out hogyan vannak ezek kezelve.
2820645508_6a5d4a0c48_b.jpg

Az ünnepek elég megosztóak, én legalábbis ezt látom magam körött. Érdektelenség, imádat, utálat, problémák forrása, és így tovább.
Október vége, november eleje és december vége is témájukat illetően erős ünnepeket sorakoztatnak fel. Filmek, könyvek, és szinte bármilyen médium már jó ideje használja is őket, és szerintem mi, szerepjátékosok is.
A kérdésem tehát az lenne, hogy szoktatok-e egy-egy ilyen alkalom köré mesét szőni? Miért, vagy miért nem?
Én magam igencsak kedvelem ezt az időszakot és igazából bármikor lehetne mondjuk egy karácsonyi vagy halloweeni kalandot mesélni, de mégis jobb szeretem az adott az időszakra pozícionálni. Talán mert a való életben is jobban átjár a hangulat engem és a játékosokat is. Emellett az ilyen mesék jól ötvözik az ismert elemeket az ismert, de szokatlan társaikkal. Mindannyiunknak vannak emlékei és prekoncepciói egy-egy ünnepről, de mégis elég ritka ahhoz, hogy jelentősen más atmoszférát adjon a történetnek.
Egyalkalmas történeteknél, ahogy látom, általában kedvelik, ha ilyenekre van specializálva a mese, na meg azért ez a ritkább eset, már ha például a Szférák Vándoraiból indulok ki. Míg életút esetén szerintem ugyancsak érdekes kitekintést nyújthat egy ilyen alkalom a „szürke hétköznapokból”, na meg nagyszerű sztorimagvakat tartalmaznak.
És így el is érünk a következő témakörhöz. Mi a helyzet azzal, ha az adott világnak megvannak a saját ünnepei?
Míg egy Geist: the Sin-Eatersben van karácsony és húsvét, mely egy teljesen más perspektívából mesélhető el, addig egy Legend of the Five Ringsben egészen más jeles napok vannak. Nálatok ezek mennyire szoktak megjelenni? Van-e esetleg olyan, hogy egy a világban nem autentikus ünnepet megpróbáltok belevezetni (természetesen a szükséges hozzáigazításokkal)?
Illetve úgy gondolom, egyszerre ad némi fejtörést (érzésben hasonló hatást kiváltani, mint egy ismerős ünnep) és jóval nagyobb szabadságot, ha egy világban honos jeles alkalom alatt játszódik a történet.


(Kép forrása: Flickr.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr3214394566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2018.12.03. 12:05:16

Furcsa, én a "való világban" játszódó játékokban szerintem még sosem meséltem ünnepeket. Talán kicsit belefásultam már, vagy túl hétköznapinak tűnnek (megj.: "ünnep ellenes" vagyok...), és nem tudnék ütős dolgot összehozni belőlük/köréjük.
A Legend of the Five Rings esetén minden hétre jutna egy-egy fesztivál vagy valami, de azokat is elég ritkásan használtam. Ellenben nálam a L5R + tél => Winter Court :) .

Ugyanígy lehetőség lenne ezer meg egy Changeling ünnepre... de addig sajnos még nem sikerült eljutnom.
süti beállítások módosítása