2015. október 27. 15:19 - Anatole, a porondmester

Halloweeni filmajánló kicsiknek és nagyoknak

spooooky

Csoki, cukor, popcorn, és csipsz betölt és szombaton azért illik megnézni valami félelmetes vagy kevésbé félelmetes dolgot. Ennek jegyében gondoltam ajánlok pár filmet, ami családbarát vagy lazulós módon kicsit borzongat csak. Nézzük hát, miből is érdemes szemezgetni!
Kicsiknek, családnak és azoknak, akik nem bírják a horrort jó választás lehet a következő lista valamelyike:

gris_grimly.jpg


Karácsonyi Lidércnyomás: A kötelező darab.

Tim Burton úr műve, mely filmben épp oly nagyszerű, mint könyvben (erről a KönyvParfé írt egy ízes ismertetőt). A kérdésem viszont örök, eznightmare.jpg inkább karácsonyi témájú vagy inkább Halloweenre való? Ha más nem, a kettőt összeköti, így átvezető darabnak is nagyszerű. Már a popkultúrába is begyűrűzött Jack Skellington, a rémítés mestere, így sokan ismerik. A történet érdekes és jópofa. A karakterek úgy maradnak rémisztőek, hogy közben folyton képesek mosolyt csalni az arcunkra. Danny Elfman zseniális munkát végzett ismét, ami a zenét illeti. Ha pedig bírjuk az angolt, akkor felirattal vagy eredeti nyelven érdemes, mert a szóviccek nagyon adják.


Doboztrollok: A kérdőjel.
boxtrolls.jpgDobozok és trollok? Az utóbbi szörnyetegekről mindig a híd alatt csövelő nagydarab, buta és agresszív lények jutnak eszünkbe. Esetleg a neten is fellelhető önjelölt megmondóemberek.  Sosem gondolnánk hát, hogy a film címszereplői még csak köszönőviszonyban sincsenek egyikkel sem. Félősek, ügyesek és gyorsak. Ha pedig az ember megnézi ezt a stop motion csodát, akkor rájön, hogy mekkora formák. Megszerelnek mindent, egy egész földalatti birodalmat húznak fel és gyereket nevelnek, nem is rosszul. A sajt pedig kifordítja az embereket magukból, ezt meglátjátok, ha megnézitek. Szép, vicces és szívmelengető. A mese közben pedig rájövünk, hogy néha bizony a szörnyek emberségesek és az emberek szörnyűségesek.


ParaNorman:
A mezsgye.

Sokáig gondolkodtam, hogy az ajánlásban hová tegyem ezt a filmet. A gyerekeknekpara.jpg túl felnőtt, a felnőtteknek túl gyerek. De mégsem. A család kétségtelenül jól fog szórakozni rajta, de a felnőttek fogják igazán megérteni a mögöttes dolgokat. Nem spoilerezek, de elég kemény mozgatórugók és háttér van benne. A mese címe szerintem valami fantasztikusan ötletes lett, ahogy maga a mű is. Ha valaki csak kicsit is furcsa, azt rögtön kiközösítik, pedig egyáltalán nem gond, ha nem mindenki futószalagról gördült, fröccsöntött sablonember. Norman esetében ez abból fakad, hogy tud beszélni a szellemekkel és ez bizony jól jön, ha egy évszázados átok is képbe kerül.


Az Élet Könyve:
A furcsa.

book.jpgElég egyedi stílusa van ennek az animációs filmnek, de a kezdeti ódzkodásomat gyorsan tovamosták a poénok és a nem mindennapi téma. A Halottak Napja, egészen pontosan a mexikói Día de Los Muertos, ami kissé máshogy néz ki, mint nálunk. Ott igazi ünnepség és vidámság az egész. A halottainkra való emlékezést a melegség és a kedves emlékek hatják át, nem a veszteség feletti bánkódás. Érdekes nézőpont ez, de egyáltalán nem elítélendő. Az istenségek furcsa kapcsolatai nagyszerűek és a meséből az is kiderül, hogy a malac az egy epic állat. Bár a történet fő vonulata egy fogadás és a szerelmesek, a háttér az, ami igazán üt.


Hotel Translyvania:
A tuti befutó.

A rémek üdülési szokásairól szóló animációs film olyannyira elnyerte a közönséghotel.jpg tetszését, hogy most jön a második része (azt még nem láttam). Igazi klasszikus hálivúdi recept.  Bár Adam Sandler erős mélyrepülésben van már évek óta, a szinkronja jól passzol a nem mindennapi Draculához. Van itt minden, mi kell. A klasszikus vámpír, farkasember, múmia és persze egy ember, aki bajt kever, na meg az elmaradhatatlan szerelem. Jók a poénok és igazán gyerekbarát a mese, bár az előzőekkel ellentétben itt azt hiszem, mondanivaló kevésbé akad. Update: írásom ellenőrzésénél jöttem rá, hogy az ember srác miért fért bele a sztoriba. Mert vörös hajú… nekik pedig, mint Catmantől tudjuk, nincs lelkük.


A halott menyasszony:
A romantikus.

corpse.jpgTim Burton másik nagyszerű alkotása. Gyerekeknek szintén emészthető, a karakterek morbid, bizarr és sötét módon komikusak, de inkább a (fiatal) szerelmesek érzik majd magukénak ezt a mesét. Itt is Burton régi cimborája, Danny Elfman felelős a zenéért és remek módon oldotta meg. A gótikus, sötét hangulatú történet kevésbé meseszagú, mint a Karácsonyi Lidércnyomás, de egy jazzt éneklő csontváz mindent feldob, nem igaz? És még egy kérdés. Ugye nem csak nekem jött be jobban a halott menyasszony?


9:
Az összefércelt.

Azért annyira nem kell megijedni, bár elég furcsa szerzet ez. Gyerekeknek talán 9.jpgnem is a legjobb, legalábbis a félőseknek. Egy posztapokaliptikus világ egyetlen túlélői (???) az apró rongybabák, amik mindenféle rémség ellen próbálnak meg érdekérvényesíteni. A csapatban mindenféle személyiség van, így remek lett a kis kompánia. A film eredetileg 10 perces volt, de aztán a benne rejlő lehetőségek és a csodás képi világ miatt felkarolták és kibővítették. Egyszer mindenképp érdemes megnézni, hiszen nem a tipikus tucatfilm, még ha pár sebből vérzik is…. ha már a rongybabák nem.


Coraline és a titkos ajtó:
A beteg.

coraline.jpgNeil Gaimanről tudjuk, hogy egy beteg állat. Neil Gaimanről tudjuk, hogy egy írózseni. Stop motion technikával vászonra vitt története egyszerre szól gyerekeknek és felnőtteknek, miközben azért az edzettebbek is kissé borzonganak a bizarr gombszemű lények halott tekintetétől. Egy csodás másik világ, a család és a menekülés, mint központi téma. Talán abból a szempontból tér el a lista többi tagjától a 9-cel egyetemben, hogy kevesebb bennük a poén. Ennek ellenére az orosz(szerű) bácsi nekem mindig mosolyt kanyarintott az arcomra… na, nem úgy, mint a Joker.


Frankenweenie:
A visszatérő.

Be kell vallanom, nekem ez tetszett legkevésbé Burton hasonló témájú művei közül, franken.jpgde ez csak személyes vélemény és azért egy megnézést így is bőven megér. Aki ismeri a gótikus eredetit és a névből tud következtetni, annak nem lesz meglepetés a sztori. A kutyája elvesztését feldolgozni nem tudó különc fiú feltámasztja az ebet, hogy aztán a vaskalapos emberek szörnyülködjenek rajta, amikor az ki/elszabadul. Érdekessége, hogy Burton egy interjúban azt nyilatkozta, hogy ez az egyik olyan története, amit már nagyon régen vászonra szeretett volna vinni.


Rém rom:
A régi ismerős.

monster_house.jpgKi ne furcsállt volna egy-egy elhagyatott épületet gyerekkorában? Mindannyian
hallottunk már kísértetjárta házakról és esténként, mikor még nem aludtunk, de nagyon csöndben voltunk, akkor mintha hallani lehetett volna, hogy lélegzik, él a ház. Ebből a szempontból a tipikus és ismerős gyerekkori félelmekre épít a mese, nem is rosszul. A három lurkó, a vén, házsártos öregember és a ház… az a furcsa és gonosz kisugárzású ház. Ti milyen helyen laktok?





Ennyi lenne hát. Ha nektek eszetekbe jut valami, bátran egészítsétek ki a listát vagy írjatok véleményt a fentiekről.
Boldog Halloween-t!

(A moziplakátok az IMDB-ről származnak, az illusztráció pedig Gris Grimly műve.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr748026448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KönyvParfé 2015.10.27. 16:52:38

Szuper lista!!! Nem láttam mindet, de ezt sürgősen orvosolni fogom. A halott menyasszony a legnagyobb kedvenc, meg a Karácsonyi lidércnyomás. A Frankenweenie kimaradt, de pótolom. Elvégre Tim Burton egy zseni-mágus (vagy mágus-zseni)! A héten már megnéztem a Coraline és a titkos ajtót, a hétvégére tervezem a Rém romot. Meg persze erőteljesen gondolkodom, hogy a Hotel Translyvania 2. részét is meg kéne lesni a moziban... Még jó, hogy "csak" egy tízes listát szedtél itt össze! :) Ha pedig lehet bővíteni a listát, akkor szerintem jó a Shrek Halloweeni kiadása is, meg a Halloween Scooby-Doo-val. :) Köszi! :)

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2015.10.27. 20:25:17

Én is, ezekre nem is gondoltam. Örülök, hogy tetszik és hajrá. Ezektől megrémülni nem lehet, de segít a Halloweeni hangulat elérésében. Jó punnyadást melléjük!
süti beállítások módosítása