2018. április 06. 17:07 - Anatole, a porondmester

Szerepjátékok és metaszabályok

Most, hogy épp szerveződőben van a következő csapatom a közelgő Szférák Vándoraira jutott eszembe, hogy akarva-akaratlanul mennyi metaszabály veszi körbe a játékokat. Így hát ennek kapcsán született meg eme bejegyzésem, gondolatcunamim.
rules-1752536_960_720.png

A metaszabályok amúgy is az életünk részei, de most nyilván a szerepjátékok körében nézném meg őket.

Esélyesnek tartom, hogy vannak, akik pislognak a dolgon (talán inkább a kezdők), hogy mik is ezek, pedig nyilván találkoztak már vele ők is. Az „aha” pillanatot előidézve leírok ide párat:

- Partioptimalizálás végett olyan karakter/kaszt kell a csapatba, amilyen még nincs. (Kell a gyógyító, vagy valaki vegyen fel releváns képességet.)

- A PvP-t kerülni kell, ha csak nincs előzetesen engedélyezve.

- Gonosz/genyó karakter lehetőleg ne legyen a csapatban, hacsak nem arról szól a történet és mindenki az.

- A főgonosz monológját illik meghallgatni.

- A karakterben legyen kalandvágy, hogy menni akarjon arra, amerre a történet viszi, vagy épp kalandozni.

- Játékos karakter nem hal meg csak úgy a mesélő akaratából, még ha a narratívában épp helye is lenne.

Azért ezek nagyrészt nem ismeretlenek, ugye?

Nyilvánvalóan megvan a szerepük ezeknek a szabályoknak is, hiszen nem lenne nagy poén, ha egy csapattársunk már a harmadik percben megölné a karakterünket, hogy aztán elszedhesse annak értékeit, és felmarkolja érte a tapasztalati pontokat.
Természetesen én magam is használok metaszabályokat, alkalmazkodom, vannak, melyeket jobban preferálok másoknál. Ez csapatonként változik, nagyban függ kikkel játszik az ember.
Ahogy egy alapkönyv megadja a világ kereteit, úgy ezeknek az íratlan szabályoknak az összessége pedig a közösség kereteit igyekszik egy részről biztosítani.

4722382623_8fe865f1cc_b.jpg
Igazából itt mesélői és játékosi oldalról is érdekes kérdés ez. Úgy vélem, sok dolog befolyásolja, hogy egy adott csapat mennyire tud jól együtt játszani, és kétség kívül a metaszabályokban mutatott egységes irányú gondolkodás is belejátszik ebbe.
Jómagam is van, hogy rugalmasabban kezelem ezeket – értsd: mesélőként csapatra szabjuk -, de például engem a PvP sosem kötött le. Mindig igyekeztem olyan helyeket keresni, ahol nem azon ment a rugózás, hogy kinek nagyobb a csapatban… a kardja vagy, hogy mikor próbálnak meg suttyomban hármas vérkötésbe vágni. Tisztában vagyok vele, hogy ez kivesz a játékból valamennyit, nyilván, de mindenki olyan keretrendszerben játszik, amely számára és a csapat számára ideális.

Aztán ott van az alapkönyvekben lefektetett szabályok kérdése is. Követni kell-e azt tűzön-vízen át vagy a történet, és a szórakozás előbbre való, és a sok helyütt leírt aranyszabály érvényes?

Minél többet agyalok ezen, annál több kérdés merül fel bennem, így sokáig lehetne ezt még tárgyalni. Mindenesetre ez a bejegyzés inkább egy beszélgetés elindítójának lett szánva, hiszen mindenki másképp gondolkodik erről a témáról, és érdekesnek tartom, ki hogyan látja a metaszabályokat és helyzetüket, alkalmazásukat, stb.


Ti, kedves Olvasók sok szabályt használtok? Van olyan, amelytől nem szívesen válsz meg? Mi a helyzet mesélői és játékosi oldalon?


(Képek: flickr, utóbbin pedig a méltán híres Will Wheaton.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr1413814816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2018.04.23. 09:58:39

Nálunk a partioptimalizás jelentette a legnagyobb gondot régen. Általában mindenkinek volt egy alapvető elképzelése a kedvenc karakteréről az adott játékban és mivel mindenki egyedül alkotta meg a karakterét (típus, class, klán, stb azért nem volt titok), amiből néha hihetetlen csapatok jöttek össze. Karakterek, akikre tényleg rá lehet csodálkozni, hogy ezek mi a vihar miatt vannak egy légtérben?

Amit eddig nem egyszer próbáltam kőbe vésni, az egy roppant egyszerű, de kritikus szabály:
"Ismerd a karaktered képességeit."
Hihetetlen hangulatromboló, amikor feszült helyzetben a mesélőt kérdezik, hogy ez a Technika/Diszciplína/Contract/stb. hogyan működik, mit lehet vele kezdeni.

Én alapvetően szeretem a szabályokat, az esetek 99%-ban követem is őket, a maradék 1% általában a sztori/karakterek miatt elkövetett mesélői csalás, ami értelmetlen karakter halálokat, vagy 2 másodpercig tartó giga-mega-brutál-final-epic-big boss fightokat előz meg.

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2018.04.25. 14:05:33

@KuraudoSutoraifu: Én mindig szeretem, ha az emberek egyénileg hoznak karaktert és mondjuk harcos nélkül maradnak. Mostani L5R életútban az eddigi bushi cserélődött egy udvaroncra, így nagyon frontline nincs. Egészen máshogy kell a problémákhoz hozzáállniuk.

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2018.04.27. 11:41:11

@Anatole, a porondmester: nálam jelenleg sajnos csak 2 fős a teljes csapat (L5R, magiszter parti, Skorpió puccs előtti évek), így szinte kötelező a bushi - bár ez őket nem zavarja. A próbajátékban bushi-courtier párossal indultak, de a L5R elég veszélyes rendszer, így inkább váltás történt.

De monjduk egy teljesen dekás vagy rigó only Shadowrun csapat elég mókásan nézhet ki :D .

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2018.04.27. 11:49:23

@KuraudoSutoraifu: Nálunk most 5 fős bár van, hogy kevesebb. Van monk, bushi, kurtyié, shugenja, meg két NJK velük... szép kompániával utaznak ^^ De anno mi is két emberről indultunk, ha meg epizodikusan váltakoznak az emberek.

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2018.04.27. 12:33:45

Nálunk réges régen volt egy Togashi monk, de a játékos is elég passzív volt (mezei "néma" harcművésznek játszotta) + a játék világa sem mindig bánik velük egál módon. A 4. kiadásos alapkönyv egyenesen közli a monk playerrel, hogy a mesélő gyűlölni fogja :D .
Ezek után nálam "tiltólistára" kerültek - bár senki sem kapkodott később utánuk, de én (gyökér módon?) megelőztem a "bajt".
Nekünk nincs sok esély a bővülésre, legfeljebb ritkásan 1-2 beugró ember.

Btw... játék beszámolókban nem gondolkoztál még :) ?

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2018.04.27. 12:37:29

@KuraudoSutoraifu: Egy elég jó szerepjátékos játssza, szóval az sokat segít.

De, sokszor, de időm még nem tudom, hogyan engedné, és legfőképp azt nem, hogy azt hogyan lehet élvezetes és szórakoztató formába önteni. Esetleg erre van ötleted? LFG-n szoktam olvasni beszámolókat, de sokat ott a játékosok írnak meg. Illetve nem tudom arra mekkora érdeklődés lenne.

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2018.04.27. 13:00:10

@Anatole, a porondmester: beszámolókra mindig van kereslet ;) . Főleg a ritka játékokra, mint a L5R. Pár éve futott egy L5R beszámoló is, szerintem mindenkinek üdítően hatott :) .
Ami most folyamatosan kerül ki, az egy WH40K sztori, általában több játékülés egy beszámolóba sűrítve, így az sem gond, ha nem rendszeresen kerülnek ki. Az összefüggő történetek kapnak könyvjelzőket, így vissza lehet keresni gyorsan a régi részeket.
A blogodat olvasgatva nem hiszem, hogy a szórakoztató formába öntéssel gondok lennének :) . A legegyszerűbb metódus a "meséld, mintha a haverodnak mesélnéd el egy sör mellett" :) .

Az oldalra kikerülésben "strato" és én is tudok segíteni - ott "dekszter" néven futok :) .

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2018.04.27. 13:04:06

@KuraudoSutoraifu: Igen, azt szoktam is olvasni ^^ Meg várom is mindig. Az L5R-t is olvastam.
Ó, hát nagyon szépen köszönöm. Megpróbálkozom vele akkor! És akkor, ha lesz ilyen, akkor a blog/LFG dolgot, hogy lehet megoldani?
Igen, olvastam/om sokat a blogodat ^^

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2018.04.27. 13:23:32

@Anatole, a porondmester: ha jól tudom, ilyenkor nem szerencsés a duplikáció :( . Vagyis vagy itt jelenik meg (és az lfg blogcsatornán megjelenik a link), vagy az lfg főoldalán - de ezt megérdeklődöm majd ha gondolod :) .
Ha az lfg-n szeretnéd megjelentetni, akkor doc/rtf formátumban, esetleg képekkel eljuttatni az oldalra (lfg email, strato vagy én) és onnantól jöhet a mehet :) .

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2018.04.27. 13:29:16

@KuraudoSutoraifu: Megköszönöm, ha megkérded ^^ Aztán kitalálom, hogyan legyen a micsoda :D

KuraudoSutoraifu · dexrpg.wordpress.com 2018.05.01. 20:32:15

@Anatole, a porondmester: kérdés megtörtént, elvileg küldtem Neked privát üzenetet itt a blogon :) .
süti beállítások módosítása