2017. január 05. 17:51 - Anatole, a porondmester

Szerepjáték – retrovízió

Ó, az asztali szerepjátékok aranykora! Amikor a TSR előállt a Dungeons&Dragons-szal 1974-ben, és mindenki megőrült érte, akkor kezdődött a hobbi igazán. Mivel pedig egy cég egy új terméket dobott a piacra, így természetes volt, hogy ezt megpróbálják hirdetni, és internet híján ez akkoriban az újságokra és a televízióra maradt. Utóbbiból igyekeztem összeszedni egy kis válogatást, így az év elejére.
flickr_1.jpg

Egy rövidke reklám, melyben a lány nem hiszi el, ami történik, fel sem éri ép ésszel. Az meg valahogy senkit sem zavar, hogy egy olyan helyen játszanak, ahol nincs semmi rajtuk és az asztalon kívül. A retro hangok és rajzfilm viszont nagyon ott van.

Itt azért komoly eszközök és profizmus van, kérem szépen! A D&D felfutása elég szép summát hozott a konyhára, és persze illett is addig ütni a vasat, amíg meleg. Ködgép, pince, tűz és robotikus gonosz karok. Viszont a plot twist, hogy nem csak D&D-vel lehet már játszani! Hiszen ki ne szeretne a Marvel szuperhőseinek bőrébe bújni, vagy éppen Indiébe (még mielőtt megerőszakolták – már aki érti az utalást).

A TSR sikere után pár cégnek némiképp sikerült a receptet hosszabb-rövidebb időre lemásolnia, vagy valamilyen változatát desztillálnia. Az egyik ilyen cím, mely a mai napig is sokak kedvence, a Shadowrun. Ki is dobtak egy promo videót a játékukhoz, csak hogy minden runner átérezze, milyen is az utcán. Hát… magáért beszél. A 80-as, 90-es évek számos aspektusa szépen tetten érhető. A színészi játék tökéletes, és bizony még egy deckert is láthatunk „meló” közben. Igazi gyöngyszem!
Nem kegyetlenül kurva rossz… csak aránylag szar.

Egy újabb, humoros reklám, mely segítséget nyújt azoknak, akik el szeretnék kezdeni a játékot, de nem tudják hogyan. Azt is megtudhatjuk belőle, hogy hogyan válhatunk…
erre rá kell készülni
… 1. szintű barbárból epic szintű DM-é. Zseniális.

Manapság a szerepjáték eléggé a periférián mozog, szubkultúraként van jelen. Emellett az internet lehetővé teszi a célközönség gyors (és akár agresszív) elérését, így nem nagyon invesztálnak már tv reklámokba. Talán nem is baj, de azért egy-két élőszereplős promót szívesen elnéznék. Bár akadnak, de azért ritkák.

Inkább csak eljátszom a gondolattal, hogy mégis milyen, ha mondjuk az RTL Klubbon, a Paprika TV-n vagy bárhol máshol felbukkanna egy D&D, vagy Warhammer 40k reklám.
Végül is, számítógépes játékoknál van rá próbálkozás, lásd World of Tanks.


(Kép: Flickr, videók Youtube.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr3612100931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása