2016. augusztus 31. 16:20 - Anatole, a porondmester

Cthulhut mindenkinek! - a trendi horror

Azt mindannyian tudjuk, hogy a marketing egy kegyetlen gépezet, és ha valamiben pénzt lát, beindul, és általában addig facsarja az adott témát, amíg az teljesen ki nem leheli a lelkét. Ez majdnem mindig így van, és a rókabőr-effektust szerintem senkinek nem kell bemutatni. Számos szerepjáték is megszenvedte ezt, és a 126. kiegészítőt már az igazi rajongók is fanyar szájízzel veszik csak meg. Az egyik leglehetetlenebb kisajtolás viszont számomra a jó öreg Cthulhut érte. Nézzük hát meg mit tettek H.P. Lovecraft legendás szörnyetegével és a nevéhez kapcsolható Mítosszal.
277553691_3e20c9d8ba_b.jpg

Az első pár – még relevánsnak és kevésbé eretneknek mondható – találatot át is ugranám, hiszen ebben a szokásossal találkozik az ember. Különféle játékok sokadik kiegészítőivel. Van itt társas- és kártyajáték, szerepjáték és minden egyéb. A Smash Up nevezetű pedig már fel is ismerte ennek a helyzetnek az abszurditását, és ennek fényében a „Kötelező Cthulhu Szett” nevet választotta a csápos-rémséges kiegészítőjének.
Bár akad ezek közt a termékek közt is olyan, amely erősen izzadtságszagú, de ez még csak a jéghegy csúcsa, az igazi, a kimondhatatlan, a szörnyű… nah az csak később jön, jóval mélyebbre temetve.
A listáról inkább csak szemezgetnék, mert jelenleg kiapadhatatlan forrásnak minősül az eddig nem olyan híres és mainstream író, így nem tudni még, hogy hol a „kreativitás” vége. Ilyen snassz dolgokról, mint a póló és a toll, meg már szót sem ejtek.

Kezdjük talán a leggyakoribb tárggyal. Cthulhu plüssfigura. Vérengző és hithű kultisták, Mérhetetlen Vének és a Külső Istenek nélkül nem is alvás az alvás. Ha rémálmok kísértenek, mert beleolvastál a Necronomiconba, vagy maga a nagy Hastur szól hozzád, akkor sem aggódj, egy bolyhos, puha kis plüss majd megvéd azoktól a csúnya álmoktól.
Egy küzdelmes éjszaka után pedig szinte elvárt, hogy a kávénkat (vagy ellenségeink vérét) Cthulhus bögréből igyuk, nem igaz?
5461776178_1a3f5d368a_b.jpgTermészetesen a gyereknevelés, és az ifjú, feltörekvő generációk megfelelő nevelése és tanítása minden valamirevaló kultista fontos feladata, ehhez pedig elmarhatatlan kellék a Lovcrafti ábécéskönyv. Mert nem lehet elég fiatalon kezdeni! Mondanom sem kell, hogy a Dagon Ezoterikus Rendjének szimbólumát viselő rugdalózót és partedlit pedig érdemes megtartani a következő kis jövevénynek (legyen az embergyermek vagy bármi más).

Nyilvánvalóan a gyerkőc egyszer csak felnő, és ha lánya van az embernek, akkor elkerülhetetlen, hogy a serdülőkorban ne akarjon tetszeni kissé feltűnőbben öltözködni (a divat ugye). Szerencsére erre is van megoldás! Manapság elég elterjedt a yoga nadrág, meg a leggings (ötletem sincs, hogy van-e köztük különbség), és bizony ebből is lehet találni zöldet és csáposat a piacon.

Az ünnepek jelentőségére remélem, senkinek sem kell felhívni a figyelmet. Ha szeretnénk megemlékezni a családról (és más állatfajtákról), illetve a hithű kultusztársainkról, akkor érdemes lehet fontolóra venni megfelelő Mérhetetlen Vénes üdvözlőlapot, és az esetleges ajándékokat is illene Shoggoth mintás csomagolópapírba tekerni. Mindezt a karácsonyfa mellett üldögélve, miközben érezni a sülő Shub-Niggurath alakú mézeskalácsok illatát, és szórakozottan elmerengve a bicikliző!!! Cthulhus karácsonyfadíszen.
Ha pedig már az egész família kipipálva, akkor azért Tindalost, az ebet se hagyjuk ki. Neki is dukál a hideg télre egy Cthulhus kutyaruha.
goodbye_kitty_by_urielstempest-d39vga7.jpgHa éppen ebéd után vagy, esetleg a házi ghoulodnak rossz a szájszaga, akkor ajánlom a Cthulhu mentolos cukorkát, ami elég erős még a Mérhetetlen Véneknek is (ez utóbbi tényleg benne van a reklámban)!
De ha már szóba kerültek az illatok és a szagok, akkor ne menjünk el szó nélkül a Cthulhu parfüm mellett sem, amely kellemes tengervíz aromájával minden valamirevaló Mélységlakót bizonyára beindít. Persze érdemes biztosra menni, így egész könnyen kiegészíthető a dolog ugyanilyen márkajelzésű haj- és szakállápoló olajjal is.
Természetesen a hölgyekre is gondoltak, így Cthulhus vegán (WTF?) szemhéjfesték is van már a piacon. Hála Azathothnak!

Azt hiszem, ennyi azért éppen elegendő, hogy láthatóvá váljon, mennyire kiforgatja a piac azt, amiben egy pici pénzt is lát. Mindenesetre érdekesnek találom, hogy az utóbbi időben mekkora népszerűségnek örvend Lovecraft munkássága. Ennek természetesen örülök, hiszen nagyszerű írónak tartom, és nagyon kedvelem a műveit. Az viszont már egy kevésbé hálás téma, hogy egyes emberek milyen szinten tolják túl a Cthulhu névvel fémjelzett tárgyakat és dolgokat. Lassacskán egész ipar épül rá, és inkább válik márkanévvé, kommersz dologgá az a valami, amit Lovecraft egy leírhatatlan és elképzelhetetlen horrornak álmodott meg.

Mi a véleményetek a témáról, illetve ti milyen abszurditással találkoztatok már? Hogyan látjátok, van olyan dolog, amit nagyon kedveltek, de már kezdik kifacsarni? Szerepjátékban esetleg?

(Képek: Flickr és urielstempest.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr6211665882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása