2016. június 28. 13:33 - Anatole, a porondmester

A jó öreg Bud Spencer és a szerepjáték

2016 sok nagy nevet és karaktert elvett már a világtól. David Bowie, Alan Rickman és még hosszan sorolhatnám. Van, aki fiatalabb volt, van, aki egész szép kort megélt. Bud Spencer is ilyen volt, akinek a filmjein generációk nőttek fel, és nevették könnyesre magukat. Neve egybeforrt az ünnepekkel, mert legalább egy tévécsatornán biztos ment tőle valami film. Hiába volt a sokadszori ismétlés, az ember csak leült és hagyta, hogy magával ragadja az a jól ismer, jellegzetes stílus.
Tegnap este olvastam a szomorú hírt, és egyből egy szerepjáték mesém ugrott be, ahol felhasználtam az egyik - számunka is szállóigévé vált – mondatát: Csak a puffin adhat erőt és mindent lebíró akaratot!
maxresdefault_1.jpg

Természetes, hogy a világból innen-onnan hatnak ránk dolgok. Filmek, zenék, játékok, könyvek és karakterek. Mind mesélőként, mind pedig játékosként átemelünk ezekből. Néha tudatosan, néha tudattalanul, de ez szinte elkerülhetetlen, mondjuk nem is baj igazából. A másolás mértéke is nagyban változó lehet, van, amikor már egy zavaró szintre növekszik, de ezt persze érdemes elkerülni.  
Eddigi „pályafutásom” alatt én is számos alkalommal használtam már fel ilyen-olyan popkulturális elemeket. Bud Spencer és Terrence Hill fantasztikus megszólalásai („Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb!”), vagy éppen idézetek A bárányok hallgatnakból („Quid pro quo. Ha én mesélek, maga is mesél.”), A Pusztítóból („Miért vagytok gyengék?”), mindegyik zseniális.
letoltesk.jpgEzek önmagukban, meta szinten is kissé feldobják a játékot és megmosolyogtatják a játékosokat. Emellett olyan kis kikacsintás, amelyek a játékon belül is éreztetik a hatásukat, hiszen nem véletlenül váltak szállóigékké, no meg a résztvevőkben is összekapcsolja egy már ismert szituációval, és az azt körüllengő atmoszférával. Személy szerint szeretek ilyen fogásokkal élni, példát meríteni, szentimentálisabban nézve pedig mementót állítani a kedvenceimnek. A Puffinos sztoriról sincs kétségem, hogy még évekig emlékezni fogunk rá, és nosztalgikus mosolyt csal majd az arcunkra, ha egy sör fölött szerepjátékos élmények felidézésébe kezdünk.
Meta szinten amúgy is sok tényező hat a csapatra, ennek fényében és tudatában pedig ez az előnyünkre is fordítható. Példának okáért hangulatkeltő zenéket gyakorta alkalmazok, de egészen más, ha az adott szám a játékon belül is felcsendül. Ezekkel az apróságokkal jól el lehet játszani, és a különféle alkotások (legyen az film, zene, könyv, stb.) hatalmas repertoárt adnak a kezünkbe. Ellőhetünk jól hangzó idézeteket, amelyeket szinte mindenki ismer, vagy éppen egy-egy színészlegendától akár átemelhetünk és eltanulhatunk hanglejtést, akcentust, beszédstílust is (nézek itt rád Christopher Walken).
kaiu_iemasa.jpg(Nem hiszem, hogy Bud Spencerről mintázták a Legend of the Five Rings eme karakterét, de mi mindig így emlegettük. Bár, sosem lehet tudni.)

Ide muszáj betűznöm intermezzoként az Agymenők egyik részét, amelyben Howard mesél szerepjátékot a többieknek, és minden NPC karaktere egy-egy híres színész jellegzetes stílusában szólal meg, így felismerhető az Al Pachino, Christopher Walken és Nicholas Cage imitáció is. Eszméletlen hangulatosra sikeredett az a rész, és még Sheldon tetszését is elnyerte, az pedig nagy szó. (Update: az említett rész a 6. évad 23. epizódja.)
A nagyoktól tanulni és átvenni nem szégyen. Egyrészt szerintem tisztelgés előttük és a munkásságuk előtt, másrészt pedig így tanul és fejlődik az ember. Olyannyira nem, hogy egyes játékok is megörökíttek már így híres embereket. A Vampire: the Eternal Struggle kártyajáték egyik karakterét, Hannibalt egyenesen David Bowie-ról mintázták.
hannibal2.jpg
Nektek van olyan kedvenc idézet, karakter, miegymás, amit már alkalmaztatok egyszer vagy többször is tán?

P.S.: Jó utat és köszönöm!

(Képek: youtube, flickr, l5rwikia és charlottebynight.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr828851890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása