2016. június 23. 15:42 - Anatole, a porondmester

Card Hunter játékajánló

Egy újabb játékajánlót/ismertetőt hoztam ma, de a múltkorival ellentétben ez… na mindegy, csak jobb lehet. És az is!
Nagy fanja vagyok a kártyás játékoknak (asztali és online változat egyaránt), főleg azoknak, melyek túlmutatnak a römin és társain. Pontosan evégett időről-időre végignézem a kínálatot, hátha kijött valami új és érdekes játék. Már régóta szemeztem a Card Hunterrel, és nemrég eljött az ideje, hogy ki is próbáljam. Kellemes meglepetésben volt részem.
ch_logo_wood.jpg

A játék legnagyobb érdekessége az, hogy szántszándékkal marad meg szerepjátékos témánál. Nincs elképzelt világ, ahol te vagy a Chizz’nikk a trollgyilkos goblin (mert goblin rulz), hanem egy srác vagy, aki old school szerepjátékot játszik, némi kártyás vonulattal és egy kis táblán, körökre osztva lépeget a kis figurákkal. (Wow, nem gondoltam volna, hogy egy mondatba sikerül besűrítenem a dolgokat.)

Bontsuk ezt le!
A játék leginkább a DnD és a Magic: the Gathering szerelemgyermekére hajaz. Meglepően jól hozták össze a két stílust, és paradox módon megmaradtak meta szinten. Hiszen egyik haverod mesél neked, és te magad pedig játékosként játékos vagy, aki játszik. Gaminception!
A kampány nagyszerű lett. Van némi narratív körítés egy-egy kaland előtt, de persze a harc a lényeg, ami battle maten zajlik. Különféle terepek vannak, falak, csapdák, stb., így a taktikus mozgásra alapból érdemes figyelni. Körökre osztott játék lévén minden karakternek egy cselekvésre van lehetősége, amelyeket kártyák formájában kapunk meg. De honnan? Hőseinket a harcok utáni lootból szerzett tárgyakkal szerelhetjük fel. Egy tárgy bizonyos számú és fajtájú lapot ad. Így a lábbéli nyilván mozgás kártyákat ad majd, a fegyver támadást, stb. (persze kivételek vannak). Így a kalandozók a tárgyai által elérhetővé vált lapokból húznak, és azzal gazdálkodhatnak az adott körben. Ez így némi szerencsefaktort is visz a játéba a taktika mellé. Passzolásra is van lehetőség, ámbátor két egymást követő passz után a kör véget ér, és mindenkinek le kell dobnia a kezét, csak két kártyát tarthatunk meg. Ha minden lapunkat ellőttük, akkor meg érthető okokból kifolyólag azért ér véget a körünk.
A küldetések között azért akad némi variáció, nem mindig csak hentelni kell. Van, hogy bizonyos mezőket kell elfoglalni és megtartani, vagy éppen bizonyos kör alatt megoldani a feladatot.
Minden kaland megadott számú harcból áll, és néha beficcen egy-egy keményebb főellenség is, de mint tudjuk, igazából csak nagyobb tp-s zsákok azok is, semmi több.
cave-in.jpgTérjünk rá a hőseinkre. Három faj játszható jelenleg: ember, elf, törpe. Bár nem sok, de jól elkülönülnek stílusukban. Nyilván az ember a legkiegyensúlyozottabb. Az elfek törékenyek, de könnyen és sokat mozognak, míg a törpe lassú, de szívós.
Emellett van három kaszt: harcos, varázsló, és harcos pap. Mind elég beszédes. A harcosunknak lesz a legtöbb életereje, és a közelharcban jártas… na meg a nem hivatalos úton történő műtéti beavatkozásokban. A varázsló törékeny, de távolról jól megmágiázza az ellent, míg a harcos pap amolyan szupport, sebez, gyógyít, buffol, debuffol és egyéb genyó dolgok.
Nincsen tökéletes csapat, bármilyen variáció működhet és akár egy-egy témára is fel lehet építeni egy kompániát.
deckbuilder.jpgA játék alapvetően ingyenes, de mikrotranzakciókra naná hogy van lehetőség. A pénzünkért tagságot válthatunk, ami több cuccot (és nem feltétlen jobbat!!! ez nagy szó) ad, ládákat vehetünk, melyekben nagyobb eséllyel van erősebb tárgy. És a hőseinknek is szerezhetünk különféle, elég jó kinézeteket. Ebből egyébként egyet ingyen is választhatunk.
Vannak különféle boltok is, melyekben eladhatjuk a cuccainkat és elkölthetjük a játékban szerzett pénzünket. Itt elsősorban tárgyakat lehet vásárolni, illetve ládákat, amik random finomságokat rejtenek.

A multiplayer résszel még nem igazán játszottam. Egyrészt kishal vagyok még csak, másrészt nagyon lekötött a kampány, de ennek ellenére szimpatikusnak találom. Az alapvető többjátékos funkción túl (rangsorolt meccs, stb), lehetőség van draft játékra, amikor nem a saját csapatodat használod, hanem egy garnitúrából válogatsz, illetve co-op módban valakivel együtt játszani a gonosz mesélő ellen.
A játék egyébként nagyon felhasználóbarát, mindent megtanít, csomó dolgot ad ingyen, és még humoros is. A tipikus geek szubkultúrának ad néhány fricskát, de jól lehet rajtuk szórakozni.
Úgy látszik egész jól megy a játék sora, mert időnként megjelennek kiegészítők is hozzá, melyek új küldetéseket, tárgyakat, kinézeteket tartalmaznak általában.
A Card Hunter igazán hangulatosra sikeredett, egyszerűen az egész jól néz ki. Külön felhívnám a figyelmet a tábla körött az asztalon heverő cuccokra is, ahol vannak kockák, kártyák, és a kiesett figurák, nassolnivaló. Szóval minden olyan, ami egy szombati szerepjáték partin fel-felbukkan.
modules.jpgVéleményem szerint egy jól eltalált játék lett, és nagyszerűen sikerült ötvözni a különféle stílusokat és típusokat egy élvezhető formában. Egyedül is abszolút szórakoztató, és azért jó pár órára le tud kötni, igazán addiktív.  Ha van haver, aki játszik, vele érdemes lehet a co-op játékmódot kipróbálni, de ha nincs az sem baj, mert másokkal is megoldható.
Külön jó pont, hogy régi vason is elfut a cucc. A stílusa elég egyedi, tényleg a régi időket idézi, amolyan retro hangulatot teremt a vizuális effektjeivel, mindezt pedig egy szerethető módon.
Nekem nagyon bejött, aki esetleg szereti ezt a stílust, vagy szeretne kipróbálni valami újító és érdekes játékot, azoknak bátran ajánlom.
cards.jpg
Trailerek:

 



(Képek: a Card Hunter galériájából, cardhunter.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr18835088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása