2015. november 25. 13:59 - Anatole, a porondmester

90 fokon mossuk fehérre… mármint a filmeket

Whitewashing – tisztára/fehérre mosás. Ez a fogalom sok helyen előkerülhet, legyen az kulturális közeg, bűnözés és igen, a filmek kapcsán is. Mostani bejegyzésemet egy új előzetes, a Gods of Egypt (Egyiptom Istenei) ihlette. Háteztmárnagyonnehezenhiszemel. Értem én, hogy Hollywood és Jézus is fehér (nyilván), de azért a logikát ilyen nyilvánvalóan ne mellőzzük már.

moviepilot.jpg

Hollywood valamiért nagyon furcsán kezeli a bőrszín kérdését. Nem vagyok avatott egyik tudományban (szociológia, pszichológia, stb.) sem, így nem tudom megmondani, hogy miért, de még a leghülyébb embernek is átjön, hogy nagyon gyérül kezelik a témát.
Kezdjük a legnyilvánvalóbb példákkal, az esélyegyenlőségi rasszokkal. A legtöbb főszereplő és hős fehér. Igen ám, de ezt nem lehet, csak úgy! Ennek fényében általában letudják annyival, hogy egy (1!!!) mellékszereplő fekete vagy ázsiai, ritkább esetben más kisebbséghez tartozó. A gyakorta sztereotipikus megjelenítésbe inkább nem mennék bele.
Aztán, ami még ennél is pofátlanabb húzás, az a már említett whitewashing, amit újra és újra elkövetnek. Apró, de érdekes megjegyzés: amiket láttam és ebben a kategóriába estek filmek… elég ótvarra sikeredtek.
Nézzünk hát meg pár (elrettentő) példát a múltból:

Dragonball: Evolúció (2009) – Ehehhehehehhhehehhehehehhe… ugye nem gondolta bárki is, hogy ezt megnézem és tönkreteszem amúgy is korhadt gólyalábakon álló gyerekkori emlékeim? Vagy azt, hogy ez jó lesz? Vagy azt, hogy ebbe is fehér bőrű színész kell fősz(a)ereplőnek… sajnos az utóbbit  valaki jónak látta.

Perzsia hercege – Az idő homokja (2009) – Ez már egy fokkal vállalhatóbbra sikeredett, amolyan blockbuster, egyszer nézős, ha épp nincs jobb. A méltán híres számítógépes játékból készült, de Hollywood itt is nagyon ügyelt rá, hogy perzsát csak nyomokban tartalmazzon és persze a főbb szerepekbe nehogy kerüljön, mert na.

Az utolsó léghajlító (2010) – És a kedvencem (nem úgy). Adott egy szuper anime, ráadásul nyugati. Meglepő. A főszereplők: egy ázsiai kissrác, két eszkimó és a másik oldalon egy megégett arcú ázsiai fiú és a kedves (szintén ázsiai), idős nagybátyja. Aztán ebből persze filmet kell csinálni. A rendezést és a forgatókönyvet egy indiai fickó veszi kézbe, bizonyos M. Night Sayalalalamalanan Shayamalan. És mit ad Isten? A főszereplők hirtelen fehérek lesznek, és csak a gonosz fiú válik hirtelen színes bőrűvé (történetesen arabbá - még jobb). Wow. Nem elég, hogy az adaptáció egy rakás napszítta elefántürülék és az elemhajlítók nyugdíjas aerobicot megszégyenítő koreográfiája gáz, de még alig titkoltan rasszista is a dolog… és mindez egy indiai rendezőtől… gratulálok.


És végül akkor elértünk a listámon az utolsó filmhez. Az egyiptomi mitológiáért rajongok. Érdekes és nagyon király történetei vannak, nem beszélve az istenekről. Ekkor jön az az Alex Proyas, aki a Hollót és az Én, robotot rendezte, majd egy cukormázban megmártott, giccses CGI orgia keretében előveszi Egyiptom isteneit és… fehérbőrűvé teszi őket. Gerald Butler lesz Set, Nikolaj Coster-Waldau (Királyölő, Félkezű, Húgomdugom Jaime) pedig Hórusz. De nem kell aggódni. Van esélyegyenlőségi fekete itt is! Chadwick Boseman lesz Thot, a tudás istene és ő bizony fekete lesz majd mindenki más helyett. A főbb szereplők közül az egyetlen. De ő magára vállalta, hogy a többi, alapvetően fekete, de minimum barnább árnyalatú isten helyett is fekete lesz, hogy a többiek megmaradhassanak szimpatikus fehér embernek. Ő pedig magára ölti a fekete mágus szerepét (éééértitek?)… de most tényleg. Szintén egy gyakori sztereotípia a mágikus tudással rendelkező fekete bőrű karakter. Gratula megint. 

Nézzétek meg az előzetest és döntsetek ti, hogy érdemes-e. Nagyon sajnálom, hogy egy ekkora potenciállal rendelkező lehetőséget ennyi módon elszúrnak. B.szná meg őket egy taliga aprómajom. De komolyan.

Várom már a filmeket a magyar és hun mitológiából. Gondoljatok bele, mekkora húzás lenne! Csak, hogy egy példát hozzak:

Rege a csodaszarvasról - a film.
Főbb szerepekben:
Hunor - Brad Pitt
Magyar - Dwayne "The Rock" Johnson
Enéh - Meryl Streep
Ménrót - Denzel Washington (ne feledjétek, esélyegyenlőség)
Csodaszarvas - Channing Tatum 

Végezetül pedig a kérdésem az lenne, szerintetek miért van ez? Miért fehér színészek játsszák az egyértelműen színesbőrű karaktereket?



(A kép a moviepilotról származik.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr338107884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása