2015. július 29. 15:10 - Anatole, a porondmester

Love Letter, avagy az udvar(lás) nehézségei

Úgy tűnik, hogy folytatódik a játékbemutatós szériám. Ez most valahogy így alakult. A mostani delikvens pedig nem más, mint a Love Letter. Egyik kedves cimborám révén jutottam hozzá, előzőleg már hallottam róla keveset, hogy mennyire poén és jópofa. Juttass el egy szerelmes levelet a hercegnőnek. Persze, szívesen. De azért nem megy ilyen könnyen a dolog. Héé, te hősszerelmes, nem igazán kedveljük a fajtádat errefelé! És elkezdődik a játék.

love-letter.jpg

Nem olyan régen - egészen pontosan 2012-ben - indult hódító útjára ez a könnyű kis kártyajáték, melyet az AEG adott ki. Egyszerűsége ellenére olyan nagy sikere lett, hogy különféle díjakat is nyert, illetve ma már számos kiadása létezik, ezek közül fogok is mutatni párat a későbbiekben.
A kis dobozkában helyet kap a 16 játéklap, 4 segítő lap, melyek leírják az egyes személyek tulajdonságait zanzásítva, a (nagyon) rövid szabálykönyv, jelölők, és kiadástól függően egy szép bársonytasak. Minden kiadás jól kidolgozottnak mondható, az illusztrációk is fantasztikusak, ezen felül pedig már csak az egyéni ízlés az, ami megszabja, ki melyiket választja.

Miről is szól tulajdonképpen a játék?
A hercegnőhöz szeretnénk eljuttatni a saját szerelmes levelünket, mert hát jól is néz ki, meg gazdag is, sok pénzből meg sok sört lehet venni, nem is beszélve a nézéséről meg a járásáról. Viszont, mivel mi még csak kis nímandok vagyunk, így nem tehetjük meg, hogy csak odamegyünk és a kezébe nyomjuk, hogy nesze, miközben még azért ellövünk egy csajozós mosolyt és hozzá az örök klasszikust: „Blokkolnálak!” A probléma két tőről fakad. Az első, vannak mások is, akik a hercegnőre hajtanak. Persze mindannyian tudjuk, hogy „Rendes kondi kell ehhez a sporthoz, törpekacsák!”… így csak egy maradhat. A második, az egész udvartartáson keresztül kell verekedni magunkat. Mivel ez nem lehetséges a szó szoros értelmében, így nem marad más, rajtuk keresztül kell a levelünket eljuttatni, méghozzá gyorsabban, mint a többiek. Ha pedig nincs szerencséd, akkor a szerelmes szavaid egy kukában, tűzben vagy az őrök vécépapírjaként végzi.
A játék 8-10 éves kortól ajánlott, de nem tartom kizártnak, hogy kisebbek is könnyen elsajátítják. 2-4 játékos részére lett tervezve. 4 embernél 3 darab jelölő (token) kell, hogy valaki megnyerje a játékot. 2 játékos esetén már hétre emelkedik ez a szám. Bárhogy is legyen, a játék általában 20-30 percig tart. Egy fordulóból ki lehet esni akár pár másodperc alatt vagy a végéig küzdhet az emberfia a szerelméért. Bár a játéknak van szerencsefaktora, aki elég szemfüles, az nagyjából követheti és számolhatja a kieső lapokat, így némi előnyhöz juttatva magát.

Hogyan kezdj neki?
A szabálykönyv olyan mérhetetlenül vékony, hogy pár perc alatt átrágható, bár jó, ha tudsz angolul. A bemutatóhoz szükséges szabályokat ismertetem itt, de mindent nem. Higgyétek el, hogy nem sok minden marad ki.
No, akkor az egyszerűség kedvéért vegyünk egy 4 fős játékot. A lapokat megkeveri valaki, a legfelsőt pedig kiteszi oldalra, nem fordítja fel. Így már csak 15 lap fog maradni, de mivel nem lehet tudni, hogy melyik került ki, így kicsit nehezebb számolni. A játékosok kapnak egy-egy lapot, ha húznak, akkor kettő lesz náluk, de ez mindig pillanatnyi csupán, hiszen valamelyiket a körében azonnal kijátssza és végrehatja a lap képességét. Ez nagyjából a szívasd a halálba az ellenfeleid, az érinthetetlenné válsz és az azonnal kiesel háromszöget zárja be. Következő játékos is húz, kitesz egy lapot, érvényesíti a rajta leírtakat és ez így megy tovább. Na persze, nem olyan sokáig. Ha nincs szerencséd, már az első körben is kieshetsz. Gonosz dolog. Ha ez még sem történne meg, akkor a forduló addig megy, amíg a pakli el nem fogy. Utána mindenki megmutatja a kezében lévő lapot. Az nyer, akinek magasabb szám szerepel rajta. Ha döntetlen lenne, akkor a magad elé (előzőleg) kijátszott lapok értéke dönti el a fordulót. És már jön is a következő. Szóval nem bonyolult, egy próbajáték után már kb. bárki megtanulja az legfontosabbakat, még ha nem is sajátítja el minden trükkjét. Hogy mikből erednek ezek? Az udvar kedves és kevésbé kedves tagjaiból.

Kikkel kell hát számolni?
A játékon belül 8 személy van a ranglétra különböző fokán, mindegyikhez egy kis hangulatkeltő szöveg a szabálykönyvben. Igazság szerint ez teszi ki a füzetecske nagy részét. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy a 8 személy különböző számban van jelen a pakliban. Bemutatásnál én a Legend of the Five Rings kiadás elnevezéseit használom majd, de a lapok úgyis könnyen beazonosíthatóak. A nevek és címek, illusztrációk mások csupán, a képességek nem.


liat.jpgLegalul kullog az Őr. Belőlük 5 darab van és a képességük teszi őket igazán erőssé. Megnevezhetsz egy másik nem Őr kártyát egy másik játékosnál. Ha van nála olyan, kiesett. Azt ugye mondanom sem kell, hogy minél több kártya van lent a játékosok előtt, annál könnyebb tippelni. Az ő értékük csupán 1.

Őket követi a 2 főt számláló Udvaroncok, akik lehetővé teszik, hogy megnézd egy másik játékos kezében lévő lapot. Értékük is 2.

Diplomatákból is 2 van. Kijátszásuk lehetővé teszi, hogy titokban összehasonlítsd a kezed egy másik játékossal és akinél magasabb értékű lap van, az nyert. A másik kiesik és ennyi. Értéke 3.

Shugenja, szintén 2 darab van belőle. Képessége az, hogy kijátszás után egy körig minden hatást semlegesít, ami téged célozna. Értéke 4.

A Hatamoto is egy kettős személyiség (értitek? :’D). Bárki kezét ledobatja, igen akár sajátot is. Utána pedig visszahúzza a delikvens a kezét a pakliból. Értéke 5.

Manipulátor, belőle már csak egy van. Nevéhez mérten genyó a képessége. Bárkivel kezet lehet cserélni. Értéke 6.

Sensei, szintén egy van belőle, mint anyából. Talán az övé a legösszetettebb képesség. Ha nálad van a Manipulátor vagy a Hatamoto és ez a lap, akkor kötelezően el kell dobnod, nem játszhatsz ki mást. Ha nincs, akkor is eldobhatod, nem történik semmi, de az emberek spekulálnak majd, hogy miért dobtad el. Értéke 7.

Hercegnő, értelemszerűen 1 van belőle. Ha őt eldobod vagy el kell dobnod, akkor kiestél. Mégis minek próbálsz udvarolni, ha aztán ejted őt? Hát noooormális? Értéke 8.

A lapok nagyon jól kitaláltak és jól lehet őket kombinálni. Személyes kedvencem az Őr, majd a kérdés „Hercegnő?” Zseniális.
Kedves párom pedig előszeretettel játssza a megnézem a kezed, elcserélem veled a Hercegnőt, majd Őrrel megtippelem, hogy az van nálad kombót. A biztos győzelem egy másodperc alatt tud elpárologni a szemünk elől.

Ahány levél annyi stílus
Írásom elején említettem, hogy mára több kiadása van a játéknak, más dizájn, grafika. Mindenki talál valami olyat, ami a szívének kedves.

A Kanai az első, a klasszikus. Letisztult, nem túlcsicsázott.
kanai.jpeg


A Tempest talán a legismertebb, szépen kivitelezett cikornyás betűkkel és a 18. századra jellemző stílussal.
tempest.jpg


Egyik személyes kedvencem, a már említett Legend of the Five Rings kiadás. A lapok jól hozzák a keleti beütést, szépen, visszafogottan illusztráltak.
tempest_love_letter_l5r_limited-434681393491284d_1.gif

A Munchkin kiadás a Loot Letter nevet kapta. Kell bárkinek is bemutatni a játékra jellemző karikatúra-szerű rajzait?
pic2283085_md.jpg

És egy Joker: Batman kiadás. Erről egészen a cikk írásáig én sem tudtam, hogy létezik, pedig de. Aki szereti a DC univerzumot vagy a szuperhősöket, annak tökéletes. A élénken színezett rajzok jól hozzák a képregényes stílust.
lovebatmanin.jpg
Emellett még számos kiadást, új dizájnt kitaláltak a játéknak. Van ahol szív alakúak a jelölők, léteznek esküvői, mikulásos, hobbitos és különböző nyelvű változatok is.

Összességében egy nagyon jó kis játékról van szó. Érthető, hogy ennyire felkapták. Gyors, egyszerű és sok ember sem kell hozzá. Majdnem minden környezetben megállja a helyét. Az AEG igényes kiadásai közül már csak ki kell választani a legszimpatikusabbat. Ezt társasjáték boltokban vagy szerepjáték szaküzletekben is meg tudjátok tenni és az ára sem olyan borsos, főleg, ha összedobtok rá.

(Magyar szabálykönyv - Tempest Love Letter)

Kíváncsi vagyok a tapasztalatokra és véleményekre.

Ha pedig valaki érdeklődik, akkor segítek, ajánlok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anatolemondja.blog.hu/api/trackback/id/tr557663442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása